donderdag 6 september 2012

Jeroen Smit

De prooi : blinde trots breekt ABN Amro

Prometheus 2008, 447 pagina's - € 15,--

Wikipedia: Jeroen Smit (1963)

Korte beschrijving
De overname en opsplitsing van ABN AMRO is zonder meer de meest opzienbarende gebeurtenis in de Nederlandse economie van de laatste jaren geweest. In dit belangwekkende boek reconstrueert Jeroen Smit de teloorgang van de bank sinds de fusie tussen ABN en AMRO in 1990. Aanvankelijk leek Nederland hiermee een bancaire wereldspeler van formaat gekregen te hebben, maar door interne ruzies en beleidsmissers raakte de bank het spoor bijster. Uiteindelijk wist de raad van bestuur niets beters te doen dan het bedrijf te koop te zetten. Smits gedetailleerde relaas schildert dit drama op onthullende wijze, persberichten, interviews en archiefmateriaal vaardig tot een boeiend geheel smedend. Het boek bevat (spaarzame) foto's van de hoofdrolspelers, een literatuurverwijzing en een persoonsregister.

Fragment uit de Verantwoording
Onbevangen ben ik in het voorjaar van 2007 op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag waarom De bank er niet meer is. Net als mijn vorige boek, Het drama Ahold, wilde ik vooral tot een betrouwbare én toegankelijke reconstructie komen. Eentje waarin de verhalen van de direct betrokkenen centraal staan.
  Deze reconstructie begint op het moment dat twee aartsvijanden, de twee meest zichtbare banken van Nederland, ABN en Amro, in 1990 met elkaar fuseren. Ze willen samengaan omdat beide banken de ambitie hebben om tot de top van de wereld te behoren. Jarenlang is ABN Amro een van de jagers in een consoliderende bankwereld waarin efficiency en schaalvergroting hand in hand gaan.
  Maar de jager wordt prooi. Voor veel concurrenten zelfs De prooi. Na een heftige strijd betaalt in oktober 2007 een consortium gevormd door de Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander 71 miljard euro om de bank in drie stukken te kunnen scheuren. Nooit eerder is zo veel geld voor een bank betaald. (pagina 7-8)

Fragment uit hoofdstuk 14 - De Muiterij augustus-november 2006
Na Jan de Ruiter presenteert de nieuwe directeur human resources de laatste resultaten uit de employment engegement survey. Opnieuw blijkt dat het personeel weinig vertrouwen heeft in de Raad van Bestuur; die zwalkt te veel. Met goedkeuring van Groenink heeft Van der Meer Mohr in haar onderzoek een subset aan vragen voor deze top 175 van de bank meegenomen. Ze wil weten wat de top van de bank vindt van de strategie en het leiderschap.
De uitkomst van dit onderzoek is nog negatiever. Groenink staat hier tegenover een zaal met bankiers die op het punt staan het vertrouwen in hem en de overige leden van de Raad van Bestuur op te zeggen.
Om de gemoederen wat te sussen stelt Van der Meer Mohr vast dat het toch mooi is dat deze raad van Bestuur het lef heeft om dit onderzoek te laten doen. Daarmee laten ze duidelijk zien dat ze openstaan voor kritiek.
Het is laat. De zaal snakt naar een borrel. Morgen zullen ze met elkaar gaan bedenken hoe ze met al deze ellende aan de slag zullen gaan. Voor de avond heeft Cook de voormalige coach van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam gevraagd to raise the spirit. (pagina 324)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen