vrijdag 12 oktober 2012

Dan Ariely

Heerlijk oneerlijk : hoe we allemaal liegen, met name tegen onszelf
Maven 2012,pagina's - € 18,50

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: The honest truth about dishonesty : how we lie to everyone and especially ourselves (2012)

Wikipedia: Dan Ariely (1967) en zijn blog

Korte beschrijving (website uitgever)

Het wetenschappelijke bewijs liegt er niet om: eerlijke mensen bestaan niet. Hóé eerlijk we zijn blijkt sterk afhankelijk van invloeden van buitenaf. De structuur van een organisatie, de opmaak van een formulier, of we alleen zijn, of we net een moeilijke rekensom hebben opgelost, hoe goed we de nacht ervoor hebben geslapen en zelfs de kleding die we aanhebben: het zijn allemaal factoren die ons eerlijker of juist oneerlijker maken.
In Heerlijk Oneerlijk laat Dan Ariely overtuigend zien dat hogere straffen en strengere controles niet het beoogde effect hebben en introduceert hij betere handvatten voor eerlijk gedrag. Zijn pakkende anekdotes en tegen-intuïtieve inzichten geven een onweerstaanbaar leuk kijkje achter de schermen van de menselijke komedie.
Ariely’s eerdere bestseller Predictably Irrational is inmiddels in 27 talen vertaald. Zijn lezingen over irrationeel gedrag op TED.com zijn meer dan drie miljoen keer bekeken. Dan Ariely is hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan Duke University. De afgelopen jaren heeft hij baanbrekend onderzoek gedaan naar de waarheid achter oneerlijkheid. Tenminste, dat beweert hij.

Fragment uit de Inleiding - Heerlijk oneerlijk
Liegen, bedriegen en oneerlijkheid - het onderwerp begon me steeds meer te boeien. Waar komen oneerlijkheid en fraude vandaan? In hoeverre zijn mensen tot eerlijkheid  en oneerlijkheid in staat? En - dat is misschien nog wel het belangrijkste - blijft oneerlijkheid beperkt tot een paar rotte appels of is het een breder probleem? Ik besefte dat het antwoord op die laatste vraag weleens voor een dramatische ommekeer zou kunnen zorgen in hoe we met oneerlijkheid moeten omgaan. Want als een paar rotte appels het meeste bedrog op de wereld voor hun rekening nemen, zijn we snel van het probleem af. Tijdens de sollicitatieprocedure goed opletten dat je geen bedriegers aanneemt of betere procedures bedenken om mensen te lozen die oneerlijk blijken te zijn. Maar als het probleem juist niet beperkt blijft tot een paar geïsoleerde gevallen, kan iedereen oneerlijk gedrag vertonen, op het werk en thuis. Ja, ook jij en ik. En als we allemaal ietwat misdadig gedrag kunnen vertonen, is het heel belangrijk om eerst te begrijpen hoe fraude werkt, en dan manieren te bedenken om dit aspect van onze aard binnen de perken en in de hand te houden. (pagina 14)

Recensie: In de sjoemelmarge (VPRO Wetenschap 24)

TED-filmpjes
Dan Ariely heeft meerdere keren een 'praatje' gehouden voor TED

Why we think it's OK to cheat and steal (sometimes) (2009) (18:24) (223.781 views)



Een recent filmpje: The world we explore (15 oktober 2012) (18:42) (738 views op 24 oktober)



Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen