maandag 28 september 2015

Tom-Jan Meeus




Haagse invloeden : hoe de Nederlandse politiek echt werkt

Nieuw Amsterdam 2015, 191 pagina's - € 18,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Tom-Jan Meeus (1961) en de Anne Vondelingprijs 2014 voor politieke verslaggeving

Korte beschrijving
Politieke journalisten beperken zich niet langer tot het schrijven in kranten en magazines. Steeds vaker worden hun ervaringen ook in boekvorm uitgebracht. Vlak na elkaar verscheen werk van Elseviers Eric Vrijsen, van ANP-reporter Fons Kockelmans en dit boek van NRC-columnist Tom-Jan Meeus (1961). Meeus geeft de lezer een kijkje in, wat hij noemt: 'de binnenwereld van de Haagse politiek'. Net als zijn collega's herinnert hij afgezaagd aan het duel tussen Verdonk en Rutte en aan de retoriek van Wilders. Originele onthullingen maken deze onvermijdelijke doublures echter meer dan goed. Zijn de zo zelfverzekerd overkomende politici achter de schermen wel zo stoer? Wie heeft er echt politieke invloed? Hoe gaat het werkelijk toe in de PVV? En hoe geheim is het werk van de AIVD? Meeus blijkt excellent te zijn ingevoerd in de Haagse 'leeuwenkuil' en maakt zijn lezers bedreven deelgenoot van waarover hij zich dagelijks verbaast. Niet voor niets werd zijn werk bekroond met de Anne Vondelingprijs. Politiek geĂ¯nteresseerden zullen zich met dit subliem geschreven boek geen seconde vervelen.


Tekst op website uitgever -De toestand van de Nederlandse politiek
Op wie moet je letten om Den Haag te begrijpen? Met die vraag in het achterhoofd loopt Tom-Jan Meeus de gangen van de macht af. Hij onderzoekt hoe het werkelijk toegaat binnen de PVV en de AIVD. Hij vertelt welke verborgen spindoctor het nieuws stuurt, welke lobbyist iedereen in zijn zak steekt, wie de machtigste ambtenaar is, wie in stilte de agenda voor de komende kabinetsperiode heeft ontwikkeld. Hij laat zien dat de democratie te koop staat en waarom politiek steeds meer trekken van reclame vertoont. Haagse invloeden schetst the story behind the story: de binnenwereld van de politiek; de politiek die zelden in beeld komt.

Fragment uit het Voorwoord
Hoe ziet de toekomst van onze politiek eruit? Nederland was eeuwenlang een consensusland, maar lijkt hard op weg een conflictmaatschappij te worden. De burger wil helderheid in plaats van gepolder, klare taal in plaats van getalm. Bijna alle nieuwe politieke energie bevindt zich nu op rechts, waar de belangstelling voor overleg en inschikken nooit groot was. Dus de huidige generatie politici wordt erop getraind niet langer met meel in de mond te praten, anders sneeuwt hun 'eigen verhaal' onder. Gevolg is de groei van wat ik de minipolitiek noem. Politiek als product van doelgroepdenken. Politiek die aan een zuiver standpunt voor de eigen achterban meer waarde toekent dan aan een prestatie voor de hele bevolking.
  Het heeft als effect dat de politiek is overgegaan op de schijntransparantie van de reclame; misschien wel de belangrijkste ontwikkeling. Politici die zichzelf in een mal gieten om opgemerkt te worden. Steeds dezelfde gezichten die, in steeds andere bewoordingen, eigenlijk steeds hetzelfde 'eigen verhaal' brengen: message control. D66 kom tmet Pechtold op voor het onderwijs, de SP is sociaal met Roemer, de PVV tegen de islam met Wilders. Zodat de kiezer vrijwel exact weet welk gezicht, welk standpunt en welke mentaliteit bij een partij horen.
  Het gaat gepaard met een razendsnelle groei van de lobbyistensector, waar prominente oud-politici riante tarieven opstrijken om het verhaal van hun voormalige collega's te ondermijnen. Haagse invloed als handelswaar, dit boek schetst er talrijke voorbeelden van. De ontwikkeling veroorzaakt dat de politiek in feite een bedrijf aan het worden is en Den Haag, als stad, steeds meer trekken van een politieke economie vertoont. Een wereld van professionals die moeiteloos van functie verwisselen - dan politicus, dan adviseur, dan lobbyist - met als voornaamste  constante dat hun inkomen stijgt en hun werkgever op een adres in Den Haag gehuisvest is. (pagina 8-9)

Terug naar Overzicht alle titels

1 opmerking:

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen