donderdag 25 juni 2020

Dennis Storm

Als gezond verstand koning was : over de schoonheid van een groene revolutie
Spectrum 2020, 128 pagina's € 15,99

Wikipedia: Dennis Storm (1985)

Tekst op website uitgever
Dennis Storm reisde van 2006 tot en met 2016 de wereld over voor zijn werk als programmamaker en presentator van verschillende reisseries.

Hij is een groot liefhebber van architectuur en minimalisme en schrijft voor Spectrum over de schoonheid van deze onderwerpen en wat ze voor ons kunnen betekenen bij het omarmen van een groene toekomst.
Gebruik je gezond verstand!
We schrikken niet meer van foto’s van zeeschildpadden die stikken in plastic verpakkingen, we beseffen allemaal dat we eigenlijk minder zouden moeten vliegen en we weten dat de vleesindustrie een desastreuze impact heeft op het milieu. We weten het allemaal, maar we doen bijna niets. Waarom niet? En hoe kunnen we dat doorbreken?

Met zijn succesvolle boek Weg ermee heeft Dennis Storm duizenden geïnspireerd minimalistisch te leven. In de reacties op zijn boek valt op dat veel mensen vragen: Hoe doe ik dat dan? Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn kinderen niet te veel speelgoed hebben? Hoe kan ik de sociale druk vanuit mijn omgeving van mij af laten glijden en voet bij stuk houden als ik de enige ben die vegetariër is in mijn omgeving? Hoe kan ik groen zijn als ik iedere dag drie uur file moet rijden voor mijn werk? Zijn antwoord: door gezond verstand te gebruiken. En door te beseffen dat er een wezenlijk verschil is tussen weten hoe en voelen waarom.

We worden overspoeld met cijfers, onderzoeken en statistieken. Maar we kunnen ons daar geen beeld bij vormen en dus laten we actie na. Dennis maakt in Als gezond verstand koning was van al die cijfers een klassiek verhaal dat helder en duidelijk doorverteld kan worden, een verhaal over boeven en helden waarin hij duidelijk maakt dat het tijd is om een kant te kiezen. Aan welke kant wil jij staan als het tijdperk van de groene revolutie de geschiedenis in geschreven gaat worden?

In Als gezond verstand koning was geeft Dennis in zijn inmiddels bekende inspirerende schrijfstijl niet alleen heel veel informatie over de huidige staat van onze aarde, duurzaamheid en minimalisme, maar het is tegelijk een positief pleidooi om eens anders naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. En vooral om, tegen de gevestigde consumptiemaatschappij in, je gezonde  verstand te blijven gebruiken en een groene revolutie te ontketenen.

Dennis Storm reisde van 2006 tot en met 2016 de wereld over voor zijn werk als programmamaker en presentator van verschillende reisseries. Hij is een groot liefhebber van architectuur en minimalisme en schrijft voor Spectrum over de schoonheid van deze onderwerpen en wat ze voor ons kunnen betekenen bij het omarmen van een groene toekomst.

Fragment uit De draak versus een handvol beukennootjes
Stel je voor, een amfitheater. In de arena staan wij als mensheid tegenover klimaatverandering in de vorm van een woeste draak. Hij spuwt vuur, hij brult en komst steeds sneller op ons af. En wat doen wij? Wij proberen de draak te stoppen door beukennootjes naar het angstaanjagende beest te gooien.

Bamboerietjes, papieren tasjes, spaarlampen, meatless monday, wat vaker de fiets pakken, statiegeldflessen, een composthoop in de achtertuin, wat minder vaak doortrekken, waterbesparende douchekoppen, led verlichting, de trap nemen ... Allemaal beukennootjes. Hartstikke goed, dat wel, en we moeten er vooral mee doorgaan om alles wat binnen onze mogelijkheden ligt te verbeteren, maar dat we er klimaatverandering mee gaan stoppen is een fabeltje. Grotere taferelen zoals hybride auto's, earth hour en het recyclen van plastic? Beukennootjes.

Het is misschien even schrikken, maar we redden de wereld niet met het recyclen van plastic. 'Of the plastic waste produced between 1950 and 2015, only 9 percent was recycled.' Natuurlijk, technologieën verbeteren en de cijfers worden me het jaar beter, maar tegelijkertijd hebben we daar weinig aan als het plasticverbruik op continenten als Azië en Afrika de komende jaren gigantisch zal toenemen. Wat overigens niet betekent dat het enkel een probleem van de landen in ontwikkeling is: zo is de prognose voor Amerika dat ze vóór 2028 een stijging van 40 procent gaan meemaken van het meest gebruikte plastic: polyethyleen.
  Momenteel zijn ze daar echter niet druk met bezuinigen maar vooral met de productie verhogen, getuige projecten als The Sunshine Project in Louisiana (slecht één van vele nieuwe olie-gerelateerde projecten in dat land). De naam klinkt prachtig en de website van het project ziet eruit alsof het om een chique vinexwijk voor gelukkige gezinnen gaat, maar helaas gaat het om een van de grootste plasticfabrieken in de geschiedenis van Amerika. (pagina 75-77)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen