woensdag 24 juli 2024

Madhumita Murgia

In de schaduw van AI : leven in een algoritmische tijd
Atlas Contact 2024, 294 pagina's  € 24,99

Oorspronkelijke titel: Code Dependent: Living in the shadow of AI (2024)

Wikipedia: Madhumita Murgia (1988)

Korte beschrijving
Een actueel boek over de impact van kunstmatige intelligentie op de maatschappij. Het boek belicht de invloed van kunstmatige intelligentie op het dagelijks leven, waarbij technologieën zoals voorspellende algoritmen en medische apps een steeds grotere rol spelen. Madhumita Murgia benadrukt de oncontroleerbare en onbestuurbare aard van deze technologieën en de mogelijke negatieve gevolgen, zoals uitbuiting, discriminatie en ongelijkheid. Het boek stelt de vraag wat het betekent om te leven in een wereld die steeds meer door machines wordt beheerst en laat zien wat er kan gebeuren als het morele zeggenschap over het leven dat we willen leiden ontnomen wordt. Helder en met diepgang geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Madhumita Murgia is AI-journalist bij de Financial Times. Ze schrijft al meer dan tien jaar over kunstmatige intelligentie voor Wired en de Financial Times. Ze volgde een opleiding tot bioloog en immunoloog. Ze is co-host van de podcastserie 'Tech Tonic'. 'In de schaduw van AI' stond op de shortlist voor de Women’s Prize for Non-Fiction.

Tekst op website uitgever
Technologie die kinderen bestempelt als toekomstige criminelen. Een app die medische diagnoses stelt. Een chatbot die journalisten overbodig dreigt te maken. De stormachtige opkomst van kunstmatige intelligentie verandert de levens van gewone mensen ingrijpend nu al regelmatig.

Madhumita Murgia, AI-journalist bij de Financial Times, vertelt de verhalen van mensen wier levens diepgaand zijn beïnvloed door kunstmatige intelligentie. Ze laat zien hoe afhankelijk we zijn geworden van deze nieuwe technologie, die vaak schrikbarend onbestuurbaar en oncontroleerbaar is.

Buiten de veilige enclave van Silicon Valley leidt AI maar al te vaak tot uitbuiting, discriminatie en ongelijkheid, vooral bij kwetsbare groepen. Overtuigend en met urgentie laat Murgia zien hoe onze (morele) zeggenschap over het leven dat we willen leiden ons ontnomen wordt en wat er kan gebeuren als we er niet in slagen onze menselijkheid terug te winnen.

Fragment uit 10. Je samenleving
Het concept van een machtige, niet-gereguleerde technologie die rechten beknot en de samenleving op zijn kop zet, is geen thema meer van debatten in de periferie, maar heeft in het afgelopen jaar de mainstream bereikt. Dat besef kwam aanvankelijk geleidelijk, maar toen gebeurde opeens alles tegelijk ten gevolge van een enkele gebeurtenis. AI betrad voor eens en voor altijd de openbare ruimte toen ChatGPT werd gelanceerd.
  Net als veel andere wetenschappelijke doorbraken ontstond deze recente vondst op het gebied van kunstmatige intelligentie uit een moment van serendipiteit.
  Begin 2017 stonden Ashish Vaswani en Jakob Uszkoreit, twee onderzoekswetenschappers van Google, in de gangen va het gigantische hoofdkwartier van de techreus in Mountain View te spreken over een nieuw idee om machinevertalingen te verbeteren, de AI-technologie achter Google Translate.
  De twee researchers hadden samen met hun collega Illia Polosukhin gewerkt aan een concept dat ze 'zelf-aandacht' noemden en dat het taalbegrip van computers ingrijpend kon versnellen en verbeteren.
  Polosukhin, een sciencefiction-liefhebber uit het Oekraïense Charkiv, vond dat zelfaandacht wel iets weghad van de taal van de aliens in de film Arrival (2016). De fictieve taal van de buitenaardse wezens bevat geen lineaire sequenties van worden. De wezens genereren zinnen met behulp van een enkel symbool dat een idee of een concept vertegenwoordigt, en dat de menselijke linguïsten als geheel moeten ontcijferen.
  De modernste AI-technieken van die tijd scanden en vertaalden stuk voor stuk elke woord, een sequentieel proces. De gedachte achter zelfaandacht was om een zin zijn geheel te elzen en alle onderdelen - en niet alleen individuele woorden - tegelijk te analyseren. Daarmee creëerde je meer context en kon je een vertaling parallel genereren.
  De wetenschappers van Google vermoedden dat deze aanpak veel sneller zou zijn en nauwkeurig werk zou leveren dan de bestaande methoden. Ze gebruikten de vroege prototypes voor vertalingen uit het Engels naar het Duits en waren blij met de resultaten.
  Hun werk formaliseerde een gezamenlijk project dat uiteindelijk leidde tot een software voor taalverwerking die ze de Transformer noemden. De acht onderzoekers die een bijdrage leverde aan de creatie beschreven het in een kort paper met de prikkelende titel 'Attention Is All You Need'. 
  Volgens een van de wetenschappers, Llion Jones, die opgroeide in een klein dorpje in Wales, verwees die titel naar het Beatles-nummer 'All You Need Is Love'. De paper werd gepubliceerd in juni 2017 en leidde een nieuw tijdperk voor kunstmatige intelligentie in: de opkomst van generatieve AI.
  De oorsprong van de Transformer en het verhaal van de bedenkers helpen ons begrijpen hoe we dit punt in de ontwikkeling van AI hebben bereikt. Het is een buigpunt, vergelijkbaar met het moment dat we overstapten op internet of de smartphone, en leidde tot het ontstaan van een nieuwe generatie ondernemers die door AI aangestuurde consumentenproducten maken voor een groot publiek.
  De Transformer is het fundament van de meeste nieuwe toepassingen van AI die momenteel in ontwikkeling zijn, van Google Search en Translate tot mobiele automatische invulling en spraakherkenning door Alexa. Het gaf ook het in Californië gevestigde OpenAI de kans om ChatGPT te bouwen. (pagina 235-236)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen