maandag 27 juni 2022

Seth Godin & Michel Porro

De klimaatalmanak : het is nog niet te laat
Haystack 2022, 319 pagina's  - € 25,--

Oorspronkelijke titel: The carbon almanac (2022)

Wikipedia: Seth Godin (1960) en website Michel Porro (19?)

Korte beschrijving
Een boek over klimaatverandering. Het boek bundelt artikelen en bijdragen van honderden schrijvers, onderzoekers, denkers en illustratoren. 'De klimaatalmanak’ biedt informatie over de oorzaken, de gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. Aan bod komen meer dan driehonderd subonderwerpen zoals voeding, het weer, biodiversiteit, de landbouw, de economie en gezondheid. Helder, toegankelijk en engagerend geschreven. Met verhelderende illustraties, cartoons, tabellen en grafieken in zwart-wit. Seth Godin (Mount Vernon, 1960) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver, informaticus, ondernemer en econoom en initiatiefnemer van het Carbon Almanac Network. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven..

Tekst op website uitgever
De klimaatalmanak is een unieke samenwerking tussen honderden schrijvers, onderzoekers, denkers en illustratoren uit de hele wereld. Ze beschrijven wat we weten over klimaatverandering: de oorzaken, de gevolgen en wat we eraan kunnen doen. In artikelen, cartoons, tabellen en grafieken lees je wat er gebeurt op meer dan driehonderd gebieden, zoals voeding, het weer, biodiversiteit, de landbouw, de economie en onze gezondheid. De klimaatalmanak is de ultieme bron van feiten over klimaatverandering en het begin van een wereldwijde beweging om klimaatverandering aan te pakken. Wat je leest in dit boek komt niet van oliemaatschappijen, marketeers, activisten of politici. Dit boek beschrijft gewoon wat er echt gebeurt, op dit moment. Onze planeet zit in de problemen en we moeten het samen oplossen. Klimaatverandering is geen ik-probleem, het is een wij-probleem. Blijven we praten, of komen we in actie? Het is nog niet te laat. De klimaatalmanak is het tastbare resultaat van een nieuwe internationale beweging, het Carbon Almanac Network. In de almanak lees je een voorwoord van initiatiefnemer en samensteller Seth Godin.

Fragment uit De vier boodschappers van de Apocalyps
De toename van kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer bedreigt onze samenleving. In deze almanak lees je de nuchtere feiten, voorzien van diagrammen, grafieken en statistieken die onze netelige situatie uitleggen en bevestigen.
Eind 2021 bedroeg de wereldwijde concentratie kooldioxide in de atmosfeer meer dan 415 ppm (deeltjes CO2 per miljoen luchtdeeltjes). Dit is een stijging van meer dan 25 procent in slechts vijftig jaar. Deze toename komt door menselijke activiteit. Door de toename van CO2 en andere gassen blijft de warmte van de zon in de atmosfeer hangen, en warmt de aarde steeds verder op. Om het tij te keren we het klimaat waar we allemaal afhankelijk van zijn leefbaar te houden, moet het gehalte aan broeikasgassen in het komende decennium drastisch dalen.
Vier factoren zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de kooldioxide en andere broeikasgassen die door de mens worden uitgestoten. Dat zijn steenkool, verbranding, koeien en beton. Samen zijn deze vier factoren de oorzaak van naar schatting zeventig procent van ons probleem van klimaatverandering. En het zijn meteen ook de belangrijkste aangrijpingspunten voor het terugdringen van de wereldwijde uitstoot van koolstof en het bereiken van de doelen die we samen hebben afgesproken.
De vier factoren zijn het gevolg van menselijke keuzes. en voor alle vier zijn er alternatieven. het loslaten van oud gedrag is nooit gemakkelijk, maar de richting waarin we moeten gaan, is helder. (pagina 10)

Lees ook: The Icarus deception : how high will you fly (uit 2012) en What to do when it's your turn (uit 2014).

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen