dinsdag 2 oktober 2018

Timothy Snyder 2

De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

Ambo Anthos 2018, 375 pagina's  € 29,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: The road to unfreedom : Russia, Europa, America (2018)

Wikipedia: Timothy Snyder (1969)

Korte beschrijving
Snyder, een Amerikaans historicus en hoogleraar, gespecialiseerd in Oost-Europa en de Holocaust, maakt een analyse van het politieke denken van het Westen en Rusland. Het 'onvermijdelijkheidsdenken' van het Westen gaat uit van een betere toekomst. Het 'eeuwigheidsdenken' in Rusland is een terugverlangen naar een zuiver en glorieus verleden dat nooit heeft bestaan. Hij beschrijft dit aan de hand van denkbeelden van de totalitaire denker Iljin, het instorten van de Sovjet-Unie, de revolutie in Oekraïne, hoe die wordt neergeslagen door Rusland, de annexatie van de Krim, het neerhalen van de MH17 en de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump, als marionet van Rusland, verschilt niet van Stalin in zijn omgang met politieke tegenstanders en met journalisten. Veel eindnoten en een uitgebreid register. Geen literatuurlijst, wel handige historische kaarten.

Tekst op website uitgever
Timothy Snyder schetst in De weg naar onvrijheid de contouren van een nieuwe wereldorde.

Na de val van de Muur kwam de Koude Oorlog in 1990 definitief ten einde. Over de hele linie werd er geloofd dat de liberale democratie wereldwijd zou zegevieren. Dat bleek echter misplaatst te zijn. Met de ontwikkeling van een politiek systeem waarin fascistische ideeën gebruikt worden om de macht van de rijken te bestendigen heeft Vladimir Poetin het autoritarisme in Rusland teruggebracht. De opkomst van het populisme, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump hebben de kwetsbaarheid van de westerse samenleving en de wankele fundamenten van de democratie genadeloos blootgelegd.

In De weg naar onvrijheid onderzoekt Snyder de bedreigingen voor onze democratie en analyseert hij de oorzaken ervan. Hij laat zien hoe we de kernwaarden van onze manier van leven beter kunnen begrijpen en hij biedt verheldering in deze tijd van grote onzekerheid.

Fragment uit 1. Individualisme of totalitarisme (2011)De politiek van onvermijdelijkheid is het idee dat er geen ideeën zijn. Mensen die erin geloven, ontkennen dat ideeën belangrijk zijn, wat slechts bewijst dat ze in de greep van een krachtig idee zijn. Het cliché van onvermijdelijkheidspolitiek is dat 'er geen alternatieven zijn'. Wie dit accepteert, ontkent de individuele verantwoordelijkheid om geschiedenis te zien en te veranderen. Het leven wordt een slaapwandeling naar een graf op naam op een reeds aangekochte plek.
  Eeuwigheid rijst uit onvermijdelijkheid op als een geest uit een lijk. De kapitalistische versie van de politiek van onvermijdelijkheid, de markt als substituut voor politiek, brengt een economische ongelijkheid voort die het geloof in vooruitgang ondermijnt. Terwijl de mobiliteit tot stilstand komt, wijkt onvermijdelijkheid voor eeuwigheid en democratie voor oligarchie. Een oligarch die een verhaal over een onschuldig verleden vertelt, vaak met behulp van fascistische ideeën, biedt valse bescherming aan mensen met echt leed. Het geloof dat technologie de vrijheid dient, maakt de weg vrij voor deze vertoning.
  Wanneer afleiding concentratie vervangt, lost de toekomst op in de frustraties van het heden en wordt eeuwigheid dagelijks leven. De oligarch komt de echte politiek binnen vanuit ene fictieve wereld, en heerst door mythes in het leven te roepen en crisis uit te lokken. Een zo'n persoon, Vladimir Poetin, vergezelde in de jaren 2010 een andere, Donald Trump, van fictie naar macht. (pagina 23-24)

Lees ook: Over tirannie : twintig lessen uit de twintigste eeuw (uit 2017)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen