maandag 17 oktober 2016

Manfred Spitzer 2


Digiziek : pleidooi voor offline leven

Atlas Contact 2016, 406 pagina's  - € 24,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: Cyberkrank! : Wie das digitalisierte Leben unsere Gesundheit ruiniert,

Wikipedia: Manfred Spitzer (1958)

Korte beschrijving
De auteur, Duits neuropsycholoog, liet in Digitale dementie (2013) de kwalijke invloed zien die digitale technologie heeft op cognitieve vermogens als waarneming en denken. Nu meer onderzoek is verricht, kan hij in dit nieuwe boek een stap verder gaan. Duidelijk is geworden dat de negatieve invloed van computergebruik niet beperkt blijft tot de hersenen, maar zich uitstrekt tot alle functies van het lichaam. Naast cognitieve en psychische problemen als depressies en concentratieverlies worden verbanden aangetoond met verschijnselen als hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en slaapproblemen. Digitale technologie kan zelfs direct of indirect nieuwe ziekten veroorzaken. De auteur staat dan ook sceptisch tegenover een te intensief gebruik van informatietechnologie in het onderwijs en pleit voor bewustwording en preventie. Spitzer werd door critici van zijn eerste boek 'techniekvijandig' genoemd. Gesteund door een grote hoeveelheid nieuw onderzoek brengt hij in dit nieuwe boek zijn controversiële en verontrustende standpunt wederom op een toegankelijke wijze voor het voetlicht.

Tekst op website uitgever
De digitalisering van ons dagelijks leven blijft onstuitbaar voortgaan – en dat heeft funeste gevolgen voor onze gezondheid. De vermaarde hersenonderzoeker Manfred Spitzer laat op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek zien hoe computergebruik ons digiziek maakt. Dat computergebruik slecht is voor het geheugen weten we sinds zijn bestseller Digitale dementie, maar de gezondheidsrisico’s blijven daar niet toe beperkt: stress, depressie, slapeloosheid en een verslechterde motoriek en conditie behoren allemaal tot de risico’s.

Manfred Spitzer waarschuwt ons voor wat er kan gebeuren wanneer we de digitale media ons leven laten overheersen, maar laat ook zien hoe we onszelf kunnen beschermen.

Fragment uit het Voorwoord
Met enige fantasie kun je je indenken wat er gebeurt als miljarden mensen om de zeven minuten op hun smartphone kijken, er iets mee doen en daarbij sporen achterlaten die door de rijkste en machtigste firma's ter wereld worden gebruikt om nog machtiger en met name nog rijker te worden. Er is ook al tot in detail nagedacht over wat er kan gebeuren als de samengebalde rekenprestatie van de cloud binnenkort die van onze eigen breinen overstijgt. Een persoonlijk voorproefje kreeg ik tijdens een lange autorit op 1 februari 2015. Ik luisterde naar de radio, onder andere naar de nieuwsberichten. Het was een doodnormale dag, maar dankzij mijn radio werd het leven één grote digitale nachtmerrie: bij de nieuwsuitzendingen werd onder meer gemeld dat de Canadese geheime dienst CSIS nóg ergere digitale spionage pleegt op gewone burgers dan de Amerikaanse tegenhanger NSA. Verder ging Facebook aanpassingen doorvoeren waardoor de Duitse gebruikers nog doelgerichter kon voorzien van gepersonaliseerde reclame. Het programma Het digitale omarmen : internet als wil en voorstelling op de Duitse radio was geen filosofische beschouwing van het internet, maar een doemscenario over het 'kapotte', 'mislukte', 'onontkoombare' en 'ons beheersende' gegevensnetwerk. Het consumentenprogramma op de nieuwszender van de Beierse omroep (B5 aktuell) berichtte over 'twijfel aan de elektronische verzekeringspas', die maar liefst negen jaar na de geplande invoering in het jaar 2016 nog steeds niet functioneert, en over de 'consumentenergernis van de week: gehackt uit naam van Microsoft' - waarbij werd gewaarschuwd tegen scammers in India. Even later volgde op B5 aktuell een programma over computers, met als thema 'hoe sterren omgaan met hackers'.  En ook daar werd uitgebreid verteld over de wereldwijde cyberspionage. Help, dacht ik tegen het eind van de autorit. (pagina 12-13)

Lees ook Digitale dementie : hoe wij ons verstand kapotmaken van Manfred Spitzer (uit 2013)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen