dinsdag 8 mei 2018

Hans Rosling

Feitenkennis : 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt
Spectrum 2018, 343 pagina's -  € 22,50

Oorspronkelijke titel: Factfulness (2018)

Wkipedia: Hans Rosling (1948-2017)

Tekst op website uitgever
Ons probleem is dat we niet weten wat we niet weten, en dat zelfs onze gissingen gebaseerd zijn op onbewuste en voorspelbare vooroordelen. Het blijkt dat onze wereld in een veel betere staat is dan we denken. Dat betekent niet dat er geen echte zorgen zijn. Maar als we ons de hele tijd zorgen maken om de verkeerde dingen en ons niet richten op de feiten, kunnen we het zicht verliezen op de dingen die ons het meest bedreigen.

Feitenkennis zit boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en uiteraard met de kenmerkende grafieken van Rosling.

Het is een inspirerend, onthullend en ook essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet compleet zal veranderen.

Hans Rosling was een Zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid. Hij was adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF, en medeoprichter van Gapminder. Daarnaast presenteerde hij wetenschappelijke documentaires op de BBC, gaf hij een van de best bekeken TED Talks aller tijden, en behoorde tot 'the 100 most influential people' volgens Time Magazine. Hij overleed op 7 februari 2017 op 68-jarige leeftijd en wijdde de laatste jaren van zijn leven aan het schrijven van dit boek.

Artikel: Possibilist Hans Rosling: we moeten ook nieuwsgierig blijven en alert op nieuwe gevaren, zodat we daarop een antwoord hebben. (mei 2018)

Fragment uit (de) Inleiding
Feitenkennis en het op feiten gebaseerde wereldbeeld
Dit boek is mijn laatste gevecht in een levenslange strijd tegen ernstige onwetendheid over de wereld. Het is mijn laatste poging om iets voor de wereld te betekenen: om de manier waarop mensen denken te veranderen, hun irrationele angsten weg te nemen, zodat ze hun energie op constructieve activiteiten kunnen richten. In mijn eerdere gevechten was ik bewapend met enorme datasets, verrassende software, een energieke presentatie en een Zweedse degen. Het was niet genoeg. Mara ik hoop dat dit boek dat wel zal zijn.

  Dit is data zoals je die nog nooit hebt meegemaakt: data als therapie. Het is kennis als bron van rust in je hoofd, omdat de wereld niet zo dramatisch is als je denkt.
  Feitenkennis kan onderdeel worden van je dagelijks leven, net zoals gezond eten en geregeld bewegen. Breng het in de praktijk en je zult merken dat je je overdramatische wereldbeeld kunt vervangen door een wereldbeeld dat is gebaseerd op feiten. Je zult merken dat je op vragen over de wereld de goede antwoorden kunt geven zonder die uit je hoofd te hoeven leren. Je kunt betere beslissingen nemen, blijft alert op echte gevaren en mogelijkheden en maakt je niet langer zorgen over de verkeerde dingen.
  Ik zal je leren hoe je overdramatische verhalen herkent, en je denkgereedschappen geven om je drama-instincten te beheersen. Zo kun je straks je megavergissingen rechtzetten, een op feiten gebaseerd wereldbeeld ontwikkelen en keer op keer van de chimpansees winnen. pagina 25-260

Zijn beroemdste TED-filmpje (januari 2007)Lees ook: Vooruitgang : tien redenen om naar de toekomst uit te kijken van Johan Norberg (uit 2016), Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt van Steven Pinker (uit 2011), De geschiedenis van de vooruitgang van Rutger Bregman (uit 2013) of De rationele optimist : over de ontwikkeling van de welvaart van Matt Ridley (uit 2010).

Lees (vooral ook) deze boeken: De kunst van het heldere denken : 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten van Rolf Dobelli (uit 2012), Gereedschapskist voor het denken van Daniel C. Dennett (uit 2013) en De aanval op de redelijkheid van Al Gore (uit 2007)

Website: gapminder

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen