donderdag 3 mei 2018

Richard Engelfriet

De succesillusie : hoe trainers, goeroes en consultants u dagelijks bedriegen en hoe u daar in zeven eenvoudige stappen vanaf komt
Haystack 2017, 197 pagina's € 21,50

Website Richard Engelfriet (1977)

Korte beschrijving
Het ontbreekt de mensheid nog steeds aan een aanpak die gegarandeerd succes oplevert. We zien dat in allerlei segmenten van de maatschappij en in het bijzonder ook in bedrijven en organisaties. De ene groeit als kool, bij een ander lopen ze de benen uit het lijf maar weten ze het hoofd nauwelijks tot niet boven water te houden. En dat ondanks alle geluiden van trainers, adviseurs en coaches die de illusie oproepen dat succes maakbaar zou zijn via het SMART formuleren van je doelen, of out-of-the-box denken. Richard Engelfriet (1970) – die eerder een vinger op een ándere gevoelige plek legde in het boek 'Zo simpel kan het zijn' (2014)*  – belicht de succesillusie vanuit vele praktijksituaties, spiegelt ons voor waarom we toch zo graag in goeroes geloven en benoemt gevaren en misverstanden rond het najagen van succes. Vervolgens een lachspieren prikkelende opsomming over het werken aan succes onder de noemer 'managementsprookjes'. Om nuchter te eindigen met het verkregen inzicht 'stoppen met denken dat succes maakbaar is, is ook een enorme opluchting'. Maar ook dat inzicht garandeert de auteur niet.

Fragment uit deel 2 Het Grote Managementsprookjesboek
Comfort zone
U kunt in uw comfort zone zitten, maar u kunt er ook uitstappen. En buiten die comfort zone, dat is where the magic happens. Het is de fast lane to success. Ik heb het laatst uitgetest door voor een volle zaal mijn broek te laten zakken. Mijn klant was toch niet zo blij met de magic die toen aan het happenen was. De mensen in de zaal evenmin. Naast het ontbreken van een sluitende definitie wat dat verlaten van die comfort zone nu eigenlijk is (had Dafne Schippers wel een gouden medaille gewonnen als ze met Yuri van Gelder mee was gaan stappen in Rio? Moet Mark Rutte een gaybar bezoeken terwijl Brigitte Kaandorp vrijt met Andries Knevel?) en het bewijs dat u daar altijd wat mee op zou schieten, blijft het bovenal verbazingwekkend dat goeroes die zelf middenin hun comfort zone staan (kent u een goeroe die het eng vindt op een podium te staan?) anderen oproepen om eruit te stappen. Da's toch een beetje als die trainer time-management die te laat op de cursus komt. (pagina 129-130)

Mindfulness
'Wil je me even helpen?' 'Nee, sorry, ik ben even heel mindful.' U kunt tegenwoordig best een klootzak zijn, zolang u dat maar mindful doet. Critici noemen het al McMindfulness, vanwege de enorme commerciële belangen. Tot uzelf komen is prachtig, maar mindfulness is geen oplossing voor al onze problemen en voedt de overtuiging dat alle problemen uw eigen verantwoordelijkheid zijn. Heeft u een burn-out? Nou, dan heeft u niet goed opgelet bij de cursus Mindfulness. (pagina 149)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen