woensdag 28 mei 2014

Martin van der Gaag & Thomas Volman

De luxe van genoeg : minder moeten en je leven vereenvoudigen
Simplify Life 2014, 144 pagina's - € 16,95

Korte beschrijving
De auteurs zijn beiden wetenschappers en trachten met dit boek de consumptiemaatschappij kritisch te analyseren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en bestaande theorieën geven ze aan dat de mens zich laat leven en feitelijk stil moet staan bij zijn ware behoeften. Luxe en overvloed worden opgedrongen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Wat is nu echt belangrijk en schaadt overdaad nu daadwerkelijk? Deze en andere vragen worden beantwoord in dit interessante boekwerk. Aan de hand van opdrachten wordt de lezer gedwongen zijn daadwerkelijke verlangens en benodigdheden in kaart te brengen en dit af te zetten tegen de realiteit. De resultaten zijn bijzonderder dan verwacht. Terugkeren naar jezelf is het devies en dit boek helpt je daarbij. Een aanrader voor iedereen die zich te veel laat leiden door de consumptiemaatschappij.

Fragment uit 7. Houd het simpel
Er zijn maar weinig aankopen waar je je hele leven plezier van hebt. Meedoen aan de mode levert kasten vol achterhaalde nieuwigheden op. Veel spullen in je huis gebruik je nooit. Ze vormen een blok aan je been: je vindt niet makkelijk wat je zoekt, je bent minder blij met wat je hebt omdat het niet meer opvalt, of je bent je er steeds vaag van bewust dat je er nog wat mee moet. En schoonmaken wordt er niet eenvoudiger op.
() Dure bezittingen hebben de eigenschap dat je je er zorgen om maakt. Ze vragen om verzekeringen om je angst voor diefstal te sussen en om onderhoud. ()
Nog lastiger is als je verzamelaar bent. Dan gaat het niet altijd om het plezier van het bezit maar om de jacht en de aankoop en slibt je huis nog sneller dicht. Vóór het internettijdperk kocht ik veel platen en cd's om te horen hoe muziek waarover ik gelezen had klonk. Dus kocht ik ook de mindere albums, of albums waar maar één zeldzaam extra nummer op stond. Maar lang niet alles wat iemand op de plaat zet, is de moeite van het beluisteren waard. Met name die extra nummers zijn meestal niet voor niets zeldzaam. Op een dag bekeek ik de huiskamer en ik dacht: kan ik dit allemaal nog beluisteren terwijl ik leef? (pagina 93-94)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen