zaterdag 21 februari 2015

Jeroen van Baar

De prestatiegeneratie : een pleidooi voor middelmatigheid
Atlas Contact 2014, 128 pagina's - € 15,--

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Website rondom dit boek  & Twitter Jeroen van Baar (1990)

Korte beschrijving
De auteur rekent zichzelf tot een generatie die onder meer 'Generatie Y' of 'de Grenzeloze Generatie' wordt genoemd. Hij zelf geeft de term 'de Prestatiegeneratie' aan de groep van jonge academici tussen de 20 en de 30 jaar die in een voortdurende concurrentieslag met elkaar verlangen naar de perfecte baan en relatie en unieke reiservaringen. Met behulp van Ritalin en andere stimulatoren werd de studie met hoge cijfers afgerond. Maar het leven loopt echter niet altijd perfect: de paradox van identiteitscrisis, burn-out en permanente ontevredenheid is (voor de minder succesvollen) het gevolg. Ingekaderd in een twaalftal sessies van een groep 'Anonieme Maximalisten' houdt de auteur zijn medegeneratiegenoten en hun ouders op humorvolle en ontnuchterende wijze een overtuigende spiegel voor. Het boek is een zeer lezenswaardig en verfrissend pleidooi voor meer middelmatigheid en minder ambitie in privé, carrière of status als een sleutel voor meer tevredenheid en vrolijkheid.

Fragment uit 12. Je eigen vissenkom
Tijdens mijn zoektocht naar de oorsprong van de prestatiegeneratie heb ik geprobeerd te laten zien waar maximalisme toe kan leiden: een onverzadigbaar verlangen naar méér, meer succes, meer uitblinkerij, betere banen en betere relaties, een onvermogen om je kwetsbaar te tonen, waardoor we slechtere vrienden en partners worden; de overtuiging dat we al ons succes ook echt aan onszelf te danken hebben, waardoor we ongelijkheid in de samenleving steeds meer als terecht gaan zien; een onrealistische hang naar uniciteit, die ons de hele wereld over jaagt op zoek naar iets wat nog niemand heeft meegemaakt; en een raar soort obsessie met nut, die ervoor zorgt dat we alleen maar dingen doen waaraan we kunnen meten at ze ons opleveren. Al met al worden we van deze zaken niet echt gelukkig. (pagina 119)

Via deze tip
Correspondent Technologie, Cultuur en Clichés Lynn Berger heeft het in een artikel op De Correspondent over dit boek: In onze prestatiemaatschappij is iedereen een marathonloper (maar waar rennen we heen?)  (zaterdag 21 februari 2015)

Artikel: De herontdekking van het collectief is een heel belangrijke evolutie in onze huidige zoektocht naar zingeving (februari 2015)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen