dinsdag 13 januari 2015

Jeremy Rifkin


De derde industriële revolutie : naar een transformatie van economie en samenleving

Nieuw Amsterdam 2014, 384 pagina's - € 24,95

Oorspronkelijke titel: The Third industrial revolution : how lateral power is transforming energy, the economy, and the world (2011)

Wikipedia: Jeremy Rifkin (1954), zijn website

Korte beschrijving
De auteur Jeremy Rifkin is een bekendheid. Blijkens zijn nieuwe boek spreekt hij regelmatig met Barroso, Angela Merkel en Cameron en speelt hij een belangrijke rol bij Europees beleid. Zijn invloed op zijn eigen president Obama is kennelijk minder groot, want de auteur is niet positief over het Amerikaanse beleid, in tegenstelling tot dat van Europa. Een van de lichtende voorbeelden volgens Rifkin is de provincie Utrecht, die geen CO2 meer zal uitstoten, althans volgens Rifkin. Spanje wordt geroemd vanwege wind- en zonneparken. Dat Spanje inmiddels gestopt is met steun voor wind en zon is niet vermeld. Decentrale opwekking van duurzame energie is volgens Rifkin de basis van de derde industriële revolutie. Het boek vertelt niet wat de industrie van de derde generatie gaat maken, maar het zal gaan om samenwerken, internet en 3D-printing. De tekst barst van bijeengegooide cijfers, wollige taal en moeilijke woorden. Het boek heeft weinig lijn en is op verschillende punten alweer achterhaald.

Fragment uit de Inleiding
De Derde Industriële Revolutie (DIR) is de laatste van de grote industriële revoluties en legt de basis voor een naderend tijdperk van samenwerking. In de komende veertig jaar wordt de infrastructuur van de DIR opgebouwd en zullen honderdduizenden nieuwe bedrijven en honderden miljoenen banen ontstaan. De voltooiing van dat proces zal het einde betekenen van een twee eeuwen durende saga over industrieel denken, commerciële markten en massale arbeidsbevolking. Het begin van het nieuwe tijdperk wordt daarentegen beheerst door samenwerkingsgedrag, sociale netwerken en kleinschalige professionele en technische arbeidseenheden. In de komende halve eeuw worden de conventionele, gecentraliseerde bedrijfsorganisaties van de Eerste en de Tweede Industriële Revolutie steeds meer overvleugeld door de decentrale bedrijfstakken van de DIR; en de traditionele, hiërarchische organisaties van de economische en politieke macht zal plaatsmaken voor de decentrale macht van georganiseerde netwerkknooppunten in alle delen van de samenleving. (pagina 16)

Youtube - Jeremy Rifkin speaks to "Living Energy" about the Third Industrial Revolution

Tegenlicht - 2 september 2013 Over de veranderende energiemarkt tijdens de Derde Industriële Revolutie

Lees ook: Wim de Ridder. De ontdekking van de toekomst : wat we al weten, is niet te geloven (2014)
Lees ook: Erik Brynjolfsson & Andrew McAfee. Het tweede machinetijdperk : hoe de digitale revolutie ons leven zal veranderen (2014)

Terug naar Overzicht alle titels

1 opmerking:

  1. Las net in Humo een boeiend interview over z'n laatste boek, "Zero sum marginal cost society": http://www.humo.be/humo-archief/315367/de-economie-van-de-toekomst-volgens-jeremy-rifkin

    BeantwoordenVerwijderen

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen