donderdag 15 oktober 2015

Guy Verhofstadt 2

De ziekte van Europa (en de herontdekking van het ideaal)
De Bezige bij 2015, 368 pagina's -  € 24,90

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Guy Verhofstadt (1953)

Korte beschrijving
Dit boek gaat over de afkalving van het Europese ideaal als gevolg van de eurocrisis en massa-immigratie. De auteur was premier van België van 1999 tot 2008. Hij is de leider van de liberalen in het Europees Parlement. Idealistisch – en teleurgesteld – evangelist van een verenigd Europa. Het boek stelt de diagnose van de malaise en probeert het Europese ideaal te herontdekken. Aansprekend en amusant is de felheid van de auteur, die het heeft over een 'Europees Korsakov-syndroom' en over de 'Hongaarse schande'. Wel veel emotie, waardoor hij de nuchtere lezer soms kwijt raakt. Interessant voor voor- én tegenstanders van vergaande Europese integratie. Toegevoegd zijn documenten uit de jaren vijftig die het oorspronkelijke Europese ideaal weergeven. Geen illustraties. Voor meer feiten is het de moeite waard om ‘Europa in alle staten : zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie’* (2013) te lezen van o.a. Wim van Meurs.

Korte beschrijving
Dit boek gaat over de afkalving van het Europese ideaal als gevolg van de eurocrisis en massa-immigratie. De auteur was premier van België van 1999 tot 2008. Hij is de leider van de liberalen in het Europees Parlement. Idealistisch – en teleurgesteld – evangelist van een verenigd Europa. Het boek stelt de diagnose van de malaise en probeert het Europese ideaal te herontdekken. Aansprekend en amusant is de felheid van de auteur, die het heeft over een 'Europees Korsakov-syndroom' en over de 'Hongaarse schande'. Wel veel emotie, waardoor hij de nuchtere lezer soms kwijt raakt. Interessant voor voor- én tegenstanders van vergaande Europese integratie. Toegevoegd zijn documenten uit de jaren vijftig die het oorspronkelijke Europese ideaal weergeven. Geen illustraties. Voor meer feiten is het de moeite waard om ‘Europa in alle staten : zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie’* (2013) te lezen van o.a. Wim van Meurs..


 Lees ook: De weg uit de crisis : hoe Europa de wereld kan redden (2009)

Trouw: Paardemiddel voor een doodziek Europa (14 oktober 2015)

Fragment uit 1. Het Syndroom van Korsakov
Europa lijdt echter aan meer dan geheugenverlies alleen. Inmiddels heeft het ook de volgende fase van de ziekte van Korsakov zich aangediend: het zich buiten de werkelijkheid plaatsen door het scheppen van een eigen schijn- of fantasiewereld. De voorbeelden zijn legio. Europa blijft denken dat het in de wereld nog steeds de grootste afzetmarkt bezit. Of de tot treurens toe herhaalde ambitie om de geavanceerdste kenniseconomie op deze planeet te worden, terwijl alle indicaties wijzen in de tegenovergestelde richting. Het heeft iets pathetisch, die stoere opgeklopte verklaringen die voortdurend worden herhaald in alle documenten van de Europese Commissie en in de besluiten van de Europese Raad. En dat terwijl er geen continent ter wereld zo traag groeit als Europa.

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen