Sinds 2012 vindt u hier non-fictie boeken over onze snel en sterk veranderende tijd. Boeken over uiteenlopende, elkaar aanvullende en overlappende gebieden. Boeken die vragen oproepen. Leesbare boeken die allemaal opgenomen zijn in de collectie van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Een instelling die uiteenlopende activiteiten organiseert over thema's die in deze boeken worden aangesneden. Boeken voor Lezers van Stavast.
zondag 4 oktober 2015
Ahmed Aboutaleb
Droom & daad
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek 2015, 63 pagina's - € 2,95
Uitgegeven in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015 (thema: Tussen droom en daad)
Wikipedia: Ahmed Aboutaleb (1961)
Korte beschrijving
In dit essay, uitgegeven ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis (oktober 2015), pleit de Rotterdamse burgemeester voor een samenleving waarin solidariteit, hulpvaardigheid en opofferingsgezindheid de boventoon voeren in de omgang met de medemens. Als uitgangspunt daarbij haalt hij de geschiedenis aan van een aantal joodse onderduikers die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen op de orgelzolder van de Rotterdamse Breepleinkerk. Dankzij de onbaatzuchtige inzet van mensen die hen tevoren niet eens kenden, slaagden zij er in de oorlog te overleven. Aboutaleb knoopt aan bij het gedachtegoed van Aristoteles en met Rotterdam verbonden denkers als Erasmus en Pierre Bayle voor een oproep om de droom van een leefbare samenleving om te zetten in daden door moed, inzet en hulp voor de medemens. Voor een breed publiek. Geïllustreerd met een aantal zwart-witfoto's. Pocketuitgave; normale druk
Het essay voor de 12de Maand van de Geschiedenis wordt geschreven door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Het krijgt de titel Droom & daad, bijna gelijk aan het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom & Daad.
In het essay onderzoekt Aboutaleb de wegen naar een wij-samenleving. Zijn stelling is dat we veel kunnen leren van zowel de dromers als de doeners. Mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid. De boodschap van Aboutaleb is: we kunnen elkaar helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. Van de ‘ik’ die vaak machteloos is tegen de grote problemen, naar de ‘wij’ die veel wegen opent. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 2,95.
Ahmed Aboutaleb (Marokko,1961) behaalde zijn einddiploma HTS in 1987, werkte als discussieleider, programmamaker, verslaggever en woordvoerder. Vanaf 2004 was hij wethouder van de gemeente Amsterdam. In 2007 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op 5 januari 2009 geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam.
In 2014 werd hij door Elsevier uitgeroepen tot ‘Nederlander van het jaar’ en door Binnenlands Bestuur tot beste lokale bestuurder van 2014. Aboutaleb wordt geroemd als het gezicht van de stad die de afgelopen jaren met onder meer architectonische hoogstandjes opvallend positief in het nieuws was.
Na de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo begin dit jaar maakte hij nationaal én internationaal indruk met zijn speech op het plein 1940-45. Het bracht hem op een topontmoeting over radicalisering in het Witte Huis en ontving hij veel lof van collega burgemeesters en politici over de gehele wereld.
Fragment uit de Epiloog
We hoeven die weg van droom naar daad niet alleen te gaan. Dat heeft het verhaal van Rebecca ons laten zien. Er waren vele moedige mensen die haar hielpen. De familie van de koster en de dominee, en de Surinaamse oogarts Leo Lashley. Het zijn voorbeelden en rolmodellen die ons kunnen helpen om onze eigen weg te vinden. We kunnen leren van de dromers, van de mensen met een ideaal. En we kunnen leren van de doeners, die hun idealen omzetten in daden. We kunnen geïnspireerd worden door de mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid. We kunnen een voorbeeld nemen aan de moedige koster De Mars en zijn sterke vrouw Annie. Zij deden wat er op hun pad kwam en ze liepen er niet voor weg. We kunnen leren van het doorzettingsvermogen van de onderduikers, die dag in dag uit alert waren, 34 maanden lang. We kunnen net zo dienstbaar proberen te zijn als dokter Lashley en verpleegster Riek Dekkers, die bij de bevalling van Rebecca hielpen in die onmogelijke omstandigheden.
We kunnen ook andere mensen helpen of op sleeptouw nemen. We kunnen jonge mensen helpen bij het vinden van hun weg naar volwassenheid, zoals Aristoteles deed voor Alexander de Grote. En zoals Erasmus deed voor Hendrik van Bourgondië en Karel V. En zoals de gidsen Henk den Haan en Randy Breukel nu doen, elke keer als ze het verhaal van de Breepleinkerk vertellen aan de schoolkinderen van Rotterdam-Zuid. En zoals Deborah Maarsen deed op die middag bij het Kindermonument aan de Stieltjesweg.
De weg van dromen naar daad is de weg van 'ik' naar 'wij'. Van de 'ik' die machteloos is ten opzichte van de grote problemen, naar de 'wij' die opeens zo veel mogelijk maakt.
We kunnen elkaar helpen de weg te vinden. (pagina 57-58)
Joods Kindermonument Rotterdam
Terug naar Overzicht alle titels
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen