donderdag 7 juli 2022

Kenneth Cukier, Viktor Mayer-Schönberger & Francis de Véricourt

Framers : wat mensen beter kunnen dan computers
Maven 2022, 254 pagina's € 22,50

Lenen als E-book via bibliotheek.nl 

Oorspronkelijke titel: Framers : human advantage in an age of technology and turmoil (2021)

Korte bio van Kenneth Cukier (1968) , Viktor Mayer-Schönberger (1966) & Francis de Véricourt (19?)

Korte beschrijving
Een informatief boek over framen: het vermogen om nieuwe en onbekende situaties in te schatten en te duiden. Gebruikmakend van voorbeelden en onderzoek leggen de auteurs uit hoe deze uniek menselijke vaardigheid bewust kan worden ingezet om tot innovatieve en betere beslissingen te komen. Helder en begrijpelijk geschreven. Met veel praktische tips en trucs. Kenneth Cukier (1968) werkt als senior-editor bij The Economist en host daar de wekelijkse podcast over technologie, Babbage. Hij is associate fellow bij de Saïd Business School van de University of Oxford.Viktor Mayer-Schönberger is hoogleraar Internet Governance and Regulation aan de University of Oxford, schreef eerder al de wereldwijde bestseller 'De big data-revolutie' en adviseert onder meer Microsoft en het World Economic Forum. Daarnaast geeft hij masterclasses en keynotes bij bedrijven. Francis de Véricourt is hoogleraar managementwetenschappen en directeur van het Center for Decisions, Models and Data aan de Europese School voor Management en Technologie in Berlijn.

Tekst op website uitgever
Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer, maar wij mensen hebben één geheim wapen: framen. Bestsellerauteurs Kenneth Cukier, Viktor Mayer-Schönberger en Francis de Véricourt laten met overtuigende voorbeelden en het nieuwste onderzoek zien waarom ieder mens een framer is en hoe je deze uniek menselijke vaardigheid bewust kunt gebruiken om tot innovatieve en betere beslissingen te komen.

Framen is het vermogen om nieuwe en onbekende situaties in te schatten en te duiden - iets wat zelfs de slimste computers niet kunnen en waarschijnlijk ook nooit zullen kunnen. Daarom is 'leer framen' misschien wel het beste carrièreadvies dat je kunt krijgen voor de komende eeuw. Niet dát je iets ziet, maar hóe je iets ziet en dat je je daar bewust van bent, maakt jou onderscheidend.

In Framers leer je onder meer:
* Waarom je een probleem niet oplost door 'out-of-the-box' te denken, maar hoe je jouw 'box' juist slim kunt gebruiken.
* Hoe Steve Jobs, Larry Page en Jeff Bezos tegenstrijdige frames gebruiken om innovatie te stimuleren.
* Hoe framers het hoofd kunnen bieden aan enorme uitdagingen zoals klimaatverandering, pandemieën en wereldwijde ongelijkheid.

Met dit boek vergroot je je probleemoplossend vermogen, word je innovatiever én begrijp je de wereld om je heen beter.

Fragment uit 2. Framen
Het juiste frame kiezen

Een frame toepassen is ene betrekkelijk gestructureerd proces dat door causaliteit, counterfactuals en beperkingen wordt gestuurd.
  Als je een breed repertoire aan frames hebt, is het makkelijker om een goede match te vinden voor een bepaalde situatie dan wanneer je repertoire klein is of bestaat uit frames die op elkaar lijken. Denk aan een musicus die maar één genre goed beheerst, zoals country. Die zal in de verleiding komen om bij elke gelegenheid een tearjerker te spelen, of dat nu wel of niet gepast is. Musici met een breed repertoire hebben meer kans een nummer te vinden dat goed bij het moment past.
  Een breed repertoire is echter niet voldoende. je moet ook inzicht hebben in de kwaliteiten van elk frame en je bewust zijn van de sterke en zwakke kanten ervan. Anders weet je niet welk frame goed aansluit op de doelstellingen en de context waarin je je bevindt.
  Neem een goede spreker. Die weet niet alleen hoe hij zijn gedachten en gevoelens op verschillende manieren kan uiten, maar voelt ook goed aan welke benadering het best past bij een bepaalde situatie. Mensen herinneren zich het beroemde Gettysburg Address van Abraham Lincoln, de 'Bloed, zwoegen, zweet en tranen'-toespraak van Winston Churchill in oorlogstijd, en de 'I have a dream'-speech van Martin Luther King omdat ze de juiste toon troffen; het waren de juiste woorden op het juiste moment. Met frames werkt het ook ongeveer zo: als je ze goed kent en weet wat hun individuele kwaliteiten zijn, kun je ze beter benutten.
  Maar de eerste horde die we bij het kiezen van het juiste frame moeten nemen is dat we de neiging hebben om vast te houden aan frames die we eerder hebben gebruikt. We zijn als de spreekwoordelijke klusjesman met een hamer in de hand die alleen maar spijkers ziet. Vasthouden aan een frame dat je eerder hebt gebruikt en van haver tot gort kent hoeft niet verkeerd te zijn. Sterker nog, vasthouden aan een frame dat goede diensten heeft bewezen is een slimme strategie. Het vermindert de hoeveelheid denkwerk die je moet verzetten en levert toch een goed resultaat op. Als je steeds hetzelfde frame toepast, wordt je daar waarschijnlijk beter in, scherp je je vaardigheden en behaal je nog betere resultaten.
  Toch beperkt het vasthouden aan een vertrouwd mentaal model ook je vermogen om van perspectief te wisselen en naar een ander frame te switchen. Zoals de durfkapitalist Eugene Kleiner ooit opmerkte; 'Het is moeilijk om het schilderij te zien als je je binnen het frame bevindt.' Misschien zijn de omstandigheden veranderd, hebben je doelen zich ontwikkeld, of komt een probleem je bekend voor en denk je het eerder te zijn tegengekomen terwijl dat niet zo is. In elk van die gevallen past je beproefde frame niet goed meer. Dat is een mooi moment om aanvullend onderzoek te doen en een beter frame te zoeken. Misschien kun je het vinden in je eigen repertoire, als je er tijd voor uittrekt, je best doet en goed genoeg kijkt. Misschien hoef je niet ver te zoeken. (pagina 54-56)

Draadje (juli 2022)

Lees ook: De big data revolutie : hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden van Viktor Mayer-Schönberger (uit 2013) en De data economie : waarom data het nieuwe geld is, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen (uit 2018, ook van Viktor Mayer-Schönberger).

Klik hier voor een artikel waarin tientallen andere boeken worden genoemd over framing, nudging et ceera (februari 2021)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen