maandag 27 mei 2013

Bart Meijer

De crisis in het kort : alles wat je altijd al over de recessie wilde weten

Athenaeum 2013, 144 pagina's - € 14,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Korte beschrijving
In het boek 'De crisis in het kort' legt financieel journalist Bart Meijer uit hoe het allemaal is gekomen. De ellende begon in september 2008 in de Verenigde Staten met de ineenstorting van de huizenmarkt en duurt nu, vijf jaar later, nog in alle hevigheid voort. In het werk komen dan de inmiddels bekende feiten aan de orde als de overheidstekorten in de verschillende eurolanden, de staatsschulden en de oplopende werkloosheid. Het boek van Meijer bevat niet zoveel nieuws, maar de gebeurtenissen zijn dan ook niet als nieuwsfeiten opgetekend. Het gaat hier meer om een korte samenvatting van de recente ontwikkelingen. Helaas kan een samenvatting van de crisis nog niet compleet zijn. Er staat nog veel te gebeuren voordat de economie zich weer opricht. Het verslag is overzichtelijk geschreven en begrijpelijk voor een ieder en draagt zeker bij aan het tijdbeeld van 2008 tot 2013. Derhalve een stukje economische geschiedenis waaraan nog beslist een einde zal moeten komen.

Fragment uit het Voorwoord : alles draait om vertrouwen. 
In de derde week van september 2008 ontplofte er een bom op Wall Street waarvan de gevolgen nog steeds worden gevoeld. De ondergang van zakenbank Lehman Brothers, op zondag 14 september, leek zo’n beetje de hele internationale financiële sector mee te trekken en dreigde daarmee de wereldeconomie in een diepe depressie te storten. Chaos en paniek heersten op de financiële markten en overal ter wereld draaiden financieel journalisten overuren.
Zelf had ik, net een paar maanden vol enthousiasme aan de slag als economisch journalist, precies die week uitgekozen om op huwelijksreis te gaan. Een typisch geval van slechte timing.
Maar wie maanden van tevoren zijn huwelijksdag prikt, kan moeilijk inschatten in welke week de bankenwereld precies zal instorten. Behalve het knagende gevoel dat ze toch ook wel een week hadden kunnen wachten met die hele escalatie van de financiële crisis, gaf het weekje Zuid-Italië ook de mogelijkheid te zien hoe groot het nieuws werkelijk was. Daarvan kreeg ik een duidelijk beeld op het moment dat de Napolitaanse taxichauffeur, nadat hij had gevraagd wat ik voor mijn brood deed, vol oprechte belangstelling vroeg hoe dat nou toch allemaal zat met die Amerikaanse banken. Met onze gebrekkige gedeelde woordenschat kwamen we tot de conclusie dat het allemaal om ‘confidenza’ ging, en dan vooral om het enorme gebrek daaraan.
De conclusie van het verdampte vertrouwen dekte, hoe beknopt ook, in ieder geval de lading van de financiële crisis die ineens als een tsunami over de wereld trok.

En ze bleef dat ook doen tijdens al het economische onheil dat op de val van Lehman volgde. Banken verloren het vertrouwen in elkaar en legden daarmee de internationale economie lam. Overheden gaven samen honderden miljarden uit om de ondergang van hun banken en de ineenstorting van hun economie te voorkomen.
Door de grote schulden die ze daarmee opbouwden en het gebrek aan uitzicht op een sterk economisch herstel, verloren zij het vertrouwen van investeerders en vervolgens het vertrouwen in elkaar, waardoor uiteindelijk zelfs de toekomst van de euro op het spel is komen te staan. De zoektocht naar echte  oplossingen bleef vervolgens vaak steken in een hardnekkig wantrouwen, waardoor tijdelijke noodverbanden keer op keer het hoogst haalbare bleken te zijn.
Maar alleen de uitleg dat de economie slechts functioneert bij de gratie van vertrouwen voldoet niet meer, na vijf jaar waarin het economische nieuws niet van de voorpagina’s was weg te slaan. Omvallende banken, recessies, stimuleringsmaatregelen, noodkredieten en Europese crisistoppen volgden elkaar de afgelopen
jaren in hoog tempo op en vormen nu een bijna onontwarbare kluwen van economische rampspoed, waarin de samenhang nog maar moeilijk te ontdekken is.
Dit boek is bedoeld om die samenhang weer duidelijk te maken, om te laten zien waar de problemen vandaan komen en waar de oplossingen mogelijk kunnen of zullen worden gezocht.
Zodat u bij een volgend Lehman-moment niet met een mond vol tanden in de taxi hoeft te zitten. Houdt u er wel rekening mee dat de meeste Zuid-Europese taxichauffeurs de komende jaren waarschijnlijk minder vrijblijvende vragen over de economische crisis stellen dan in 2008.

Terug naar Overzicht alle titels

2 opmerkingen:

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen