Atlas Contact 2014, 272 pagina's - € 18,99
Lenen als E-book via bibliotheek.nl
Oorspronkelijke titel: The news : a user's manual (2013)
Wikipedia: Alain De Botton (1969) en zijn website.
Korte beschrijving
De auteur filosofeert over de overweldigende impact van het vele nieuws dat continu over de (westerse) mensheid wordt uitgestort. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Hoe daarmee om te gaan? Hij draagt tal van voorbeelden aan. Moeilijk te volgen is het allemaal niet, integendeel. Je zit algauw te knikken: 'Ja, zo is het, dat herken ik.' Maar wát vervolgens? Nieuwe, verrassende inzichten ontbreken. De Botton definieert niet wat nieuws is, of wat hij zelf er onder verstaat. Daardoor ontbeert de lezer soms houvast. Dat komt wellicht ook doordat de focus ligt op het geschreven nieuws (en krantenfoto's), terwijl mensen vandaag de dag het nieuws op tal van andere manieren binnenkrijgen en -halen. De schrijver hanteert strak de wij-vorm, alsof filosoof en lezer op één stoel zitten. Dat kan deze reactie ontlokken: 'Spreek voor jezelf!' Wonderlijk ook dat het nieuws wordt opgevoerd als een zelfstandig denkende en handelende entiteit: 'Het nieuws wil...' Het zijn de brengers van het nieuws en de ontvangers die iets willen. Geen weidse vergezichten, maar wel aardig voor lezers die in het onderwerp geïnteresseerd zijn.
Korte beschrijving (op website uitgever)
Er zit doorgaans geen handleiding bij het nieuws, want het volgen wordt geacht een doodgewone, hoogst eenvoudige, voor de hand liggende en onopmerkelijke bezigheid te zijn, net als ademhalen of met je ogen knipperen. Na een pauze van meestal niet langer dan een nacht (en vaak veel korter: als we ons erg rusteloos voelen, gaan we al na een minuut of drie, vier door de knieën) onderbreken we abrupt de dingen waar we mee bezig zijn om het nieuws te volgen.
Waarom doen we dat? En wat doet al dat nieuws in de loop der jaren met ons? Aan de hand van de meest uiteenlopende nieuwsfragmenten, die Alain De Botton aan een grondiger analyse onderwerpt dan de schrijvers ervan zullen hebben beoogd, laat hij zien dat die universele en vanzelfsprekende gewoonte heel wat vreemder is dan we denken. Ook geeft hij een aantal tips om ons niet gek te laten maken door het nieuws. Zijn project is zowel instructief als utopisch: het werpt niet alleen de vraag op wat nieuws op dit moment is, maar ook wat het ooit zou kunnen zijn.
Fragment uit V. Beroemdheid
I
Het nieuws laat ons voortdurend kennismaken met een stoet van bijzondere mannen en vrouwen: mensen die het hardst kunnen rennen van alle mensen ter wereld, die ons aan het lachen kunnen krijgen, die revolutionaire ondernemingen zijn begonnen, die smeuïge gerechten kunnen bedenken en die onberispelijke gezichten hebben. Er zijn weinig andere dingen die ons zo prikkelen als hun prestaties, persoonlijkheid en knappe verschijning. Met als gevolg dat we ze vaak willen vragen hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, ze over hun jeugd willen horen praten, willen zien wat ze aanhebben, te weten willen komen op wie ze verliefd zijn, een kijkje in hun huis willen nemen, ze willen volgen nar het strand en zelfs mee willen om aan de overkant van de straat boodschappen te doen. (pagina 157)
Toelichting
Het nieuws domineert ons, regelmatig laten we alles uit onze handen vallen om te vernemen wat er is gebeurd. Wat dat met ons doet, daar denken we nauwelijks over na. Alain De Botton deed dat wel. Hij analyseerde 25 soorten nieuwsverhalen - van het verslag van een vliegramp tot het belichten van een politiek schandaal. De Botton stelt vragen als: Waarom smullen we van rampen? En: wat maakt dat we politici graag op hun gezicht zien gaan? Zijn onderzoek mondt uit in een gebruiksaanwijzing met tips om je niet gek te laten maken door het nieuws. (Trouw 8-2-2014)
Youtube - Newsnight discussion on 'The News' with Alain de Botton, Samira Ahmed and Alastair Campbell
Terug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen