donderdag 27 augustus 2015

Tor Norretranders

Het bewustzijn als bedrieger : een mythe ontrafeld
De Arbeiderspers 2000, 493 pagina's - € 35,--

Oorspronkelijke titel: maerk verden : en beretning om bevidsthed (1991)

Wikipedia: Tor Norretranders (1955) en zijn website 

Tor Norretranders - de ontdekkingsreiziger (artikel oktober 2011)

Fragment uit Woord vooraf
Het bewustzijn is tegelijkertijd het meest direct aanwezig én het raadselachtigste en ongrijpbaarste van het menselijke bestaan.
We kunnen met elkaar over bewustzijn praten, maar we kunnen het alleen ieder voor zich ervaren, van binnenuit. Het bewustzijn is fundamenteel en onverwoestbaar subjectief van aard, een fenomeen dat alleen van binnenuit kan worden ervaren.
Het bewustzijn is een vanzelfsprekendheid - de ervaring van het ervaren, het weten van het weten, het voelen dat je voelt . Maar wat is het dat deze ervaring ervaart. War gebeurt er als je deze ervaring van het ervaren van buitenaf bekijkt, en vraagt: hoeveel registreert het bewustzijn eigenlijk?
Wetenschappelijk onderzoek van het verschijnsel 'bewustzijn' van de laatste jaren heeft aangetoond dat mensen veel meer waarnemen dan het bewustzijn ervaart, dat mensen veel meer met de wereld en met elkaar in contact staan dan het bewustzijn denkt, dat het overzicht en de controle die het bewustzijn denkt te hebben over menselijk handelen, een illusie is.
het bewustzijn speelt een veel kleinere rol in het menselijk leven dan de westerse cultuur tot nu toe wilde geloven. (pagina 9)

Lees ook: Ap Dijksterhuis. Het slimme onbewuste : denken met gevoel (2007)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen