maandag 2 november 2020

Matthew Syed

Denk als een rebel : waarom diversiteit de sleutel is tot succes
Luitingh-Sijthoff 2020, 335 pagina's -  € 21,99

Oorspronkelijke titel: Rebel ideas : the power of diverse thinking (2019)

Website Matthew Syed (1970)

Korte beschrijving
Enkelvoudige taken vragen vooral om uitmuntende mensen. Om kampioen te worden moet je de beste zijn. Voor het oplossen van complexe vraagstukken geldt dat echter niet. Werkelijk grote problemen zijn alleen oplosbaar wanneer een groep mensen met verschillende achtergronden zich daarover buigt. De auteur, wetenschapsjournalist en ex-topsporter, beschrijft aan de hand van aansprekende voorbeelden, zoals de blinde vlek rond 9/11 en het bestrijden van obesitas hoe cognitieve diversiteit en groepswijsheid meerwaarde bieden. Collectieve intelligentie heeft behalve individuele kennis en kunde ook relevante diversiteit nodig, omdat die bij het zoeken naar een oplossing het blikveld verruimt. Minderheidsstandpunten dragen bij, ook als ze fout blijken te zijn. Zo voedt collectieve intelligentie zich niet alleen met individuele kennis, maar ook met de verschillen tussen individuen. Een inspirerend boek dat beantwoordt aan de tijdgeest. Uit de plezierige stijl en opzet spreekt de journalistieke achtergrond van de auteur. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid voor een breder publiek.

Tekst op website uitgever
Volgens de Britse bestsellerauteur Matthew Syed zijn veel vraagstukken te complex geworden om slechts door één persoon te worden opgelost. Of het nu gaat om problemen op ons werk of om de grote uitdagingen die ons als maatschappij bezighouden, zoals obesitas, terrorisme en klimaatsverandering. Daarom pleit hij voor teams van mensen met verschillende mindsets: uitblinkers, buitenstaanders én rebellen. Samen boeken zij de beste resultaten en vinden ze de slimme en innovatieve antwoorden waar de huidige tijd om vraagt.

In zijn inspirerende boek verweeft Syed de allernieuwste inzichten uit de psychologie, economie en antropologie met boeiende voorbeelden uit de praktijk. Van de catastrofale blinde vlek bij de CIA vóór de aanslagen van tot de vernieuwende ideeën waarmee het Britse wielrennen Tour de France-winnaars wist te kweken en waarom managers liever klonen aannemen dan dwarsdenkers.

Matthew Syed is columnist van The Times en auteur van diverse bestsellers. Hij schrijft over de wetenschap van succes en de juiste mindset in een snel veranderende wereld. Syed is een invloedrijk spreker en adviseert grote bedrijven als Vodafone, Manchester United, Oxford University en McKinsey.

Fragment uit Echokamers
Derek Black was al op jonge leeftijd een overtuigd aanhanger van het witte supremacisme. Rond zijn tiende hielp hij al met het beheren van Stormfront, een forum dat als online bulletinboard was begonnen, maar zich snel ontwikkelde tot de eerste haatzaaiende website. In ene artikel in USA Today uit 2001 wordt Stormfront 'de meestbezochte witte supremacistische site op het net' genoemd. Black leverde regelamtig zelf bijdragen en modereerde commentaren, en gaf zo mede vorm aan de groei van een online gemeenschap van witte nationalisten. Hij was toegewijd, had oog voor strategie en speelde een steeds belangrijkere rol, niet alleen voor de website maar ook binnen de beweging in ruimere zin. Velen beschouwden de slimme, welbespraakte Derek als de kroonprins van hun zaak, als degene die nieuwe ideeën en leuzen formuleerde.

Nog voor zijn twintigste kreeg Derek zijn eigen radioprogramma, The Derek Black Show, waarin hij de geschriften aanprees van Ernst Zündel, een Duitse uitgever en Holocaustontkenenr, en hij supremacistische leiders als Jared Taylor en Gordon Baum interviewde. Zijn programma was zo populair dat hij elke dag zendtijd kreeg. Hij had duidelijk talent als presentator.

Daarnaast bleef hij beheerder en promotor van Stormfront, waarbij hij elk verband tussen gebruikers van het forum en daden van massageweld wegwuifde. Onderzoek toonde aan dat in de vijf jaar tussen januari 2009, toen Barack Obama aantrad als eerste zwarte president van de Verenigde Staten, en 2014 bijna honderd mensen werden vermoord door leden van Stormfront, van wie 77 door Anders Breivink, de man achter de aanslagen in 2011 in Noorwegen.

 Als jongvolwassene was Derek uitgegroeid tot een vaste verschijning op supremacistische bijeenkomsten, waar hij het publiek als spreker wist te begeesteren. Hij ontwikkelde een naam als invloedrijk denker op het terrein van raciale zuivering. Hij stelde zich beschikbaar als bestuurslid van de republikeinse partij in Palm Beach en werd gekozen, maar mocht zijn zetel niet innemen toen de partij ontdekte hoe extreem zijn denkbeelden waren. (pagina 197-198)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen