Prometheus 2021, 333 pagina's - € 20,--
Biografie Marieke van den Brink (19?) & Olivier Hekster (19?) en Gert Jan van der Wilt (19?)
Korte beschrijving
De auteurs, wetenschapsbeoefenaars van de Radboud Universiteit, bezien concreet maatschappelijke vraagstukken rond werk, zorg en dagelijks leven en geven oplossingen voor verbeteringen om te komen tot een gezondere samenleving. Na de inleiding volgen vijf delen met achttien hoofdstukken en ieder hoofdstuk is voorzien van een literatuurlijst. Maatschappelijk medische, psychosociale en informatietechnologische perspectieven worden belicht. Het gaat over mensen met een migratieachtergrond; psychische kwetsbaarheid op populatieniveau, gender en vertelperspectieven met veranderkracht komen aan de orde. Socio-ecologische perspectieven pleiten voor dialoog en diversiteit om te komen tot een gezonde samenleving en de corona-crisis wordt uitgebreid besproken. Het boek besluit met informatie over de auteurs en een dankwoord. Voor geïnteresseerden in gezondheid in de ruime zin van het woord vanuit een wetenschappelijk perspectief.
Tekst op website uitgever
Gezond leven is iets wat ons steeds meer bezighoudt. Maar bestaat er ook zoiets als gezond samenleven? Wat zou dat dan zijn, een gezondere samenleving? En hoe blijven individuen daarin gezond? Het afgelopen jaar lijken die vragen urgenter geworden dan ooit. De coronacrisis heeft de discussie over gezondheid, en wat we daarvoor overhebben, op scherp gesteld. In Een gezonde samenleving kijken wetenschappers vanuit heel verschillende perspectieven naar de manier waarop mensen in Nederland gezonder proberen te leven en werken, wat de impact daarvan op de zorg is, en welke rol verhalen en verschillende culturele perspectieven hebben in wat we een gezonde samenleving en een gezond individu noemen. De kracht van Een gezonde samenleving is bovendien gelegen in de diversiteit ervan. En dat is tegelijk een rode draad in de verschillende hoofdstukken: een gezonde samenleving is een samenleving die diversiteit niet alleen weet te accepteren, maar vooral ook belangrijk vindt en mogelijk maakt.
Marieke van den Brink is hoogleraar aan de Radboud Universiteit in gender en diversiteit.
Olivier Hekster is hoogleraar aan de Radboud Universiteit oude geschiedenis.
Gert jan van der Wilt is hoogleraar Health Technology Assessment aan het Radboudumc.
Fragment uit 11. Levens verhalen - De u-bochten van ons bestaan (door Ellen van Wolde)
Verhalen die oproepen tot reflectie
Als je de wereld van bovenaf zou bekijken, zou je al die krioelende mensen zien met hun vragen. Misschien zijn de mensen niet veel anders dan mieren in een groot leger, rondkruipend over de aarde. Of lijken ze vooral op sprinkhanen die slechts gedreven door vraatzucht afsterven na het kaalvreten van de velden. Zo zou het ok de mensen kunnen vergaan. na het plunderen van de oerwouden, de verwoesting van de leefgebieden van alle wilde dieren en het vol plastic gooien van de oceanen zal de wereld met hen vergaan.
Ze gaan zich pas vragen stellen wanneer de zekerheid van het bestaan verloren is gegaan. Zekerheid die ze alleen maar hadden omdat alles op rolletjes liep - althans voor degene die gezond was en gezegend met een gezin, kinderen en een zekere welstand. Maar een gezonde samenleving bestaat niet alleen uit mensen die oog hebben voor de onzekerheid, de dosis geluk of pech die iemand kan treffen. En die er in onderling verband uit proberen te komen.
Een gezonde samenleving is er een waarin de bewoners niet denken dat hun ideeen over de wereld een soort blauwdruk vormen waar alles en iedereen op die wereld aan moet voldoen. Een programma waarin sommige mensen er meer bij horen dan anderen. Een wereldbeeld waarin God zich helemaal aan onze planning van recht en gerechtigheid moet houden, anders is hij ons vertrouwen niet meer waard.
Misschien is vertrouwen het hoofdthema in dit soort verhalen. De vraag die je je kunt stellen is of je alleen vertrouwen hebt in andere mensen, in de wereld, in de natuur, in God, als die zich aan onze voorstellingen houdt; als het leven biedt wat we ervan verwacht hadden.
Dit zou de plot van het verhaal kunnen zijn voor een gezonde samenleving. Dat je jezelf en andere mensen niet kunt vastleggen op één scenario. Een scenario dat zich zo móet voltrekken, want anders stort onze wereld in. Alsof er maar één vaste route zou zijn, waarin alles noodzakelijkerwijs op elkaar volgt. Zou dat de clou zijn van ieders eigen levensverhaal? Dat we ontdekken dat het leven niet op noodzakelijkheden gebaseerd is, maar op mogelijkheden? Op kansen, op gemiste en benutte kansen, toevalligheden en omstandigheden. Op de genetische aanleg die we ook maar toevallig gekregen hebben via onze ouders, op onze intelligentie en de talenten die we zomaar bleken te hebben. Onder ogen ziend dat onze mogelijkheden beperkt zijn, maar waarbij we beseffen dat we gelukkig samen met anderen meer kunnen zien dan alleen. Welke verhalen zouden we dan willen vertellen? (pagina 199-200)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen