maandag 16 augustus 2021

Patrick Radden Keefe

Het pijnstillerimperium : de geheime familiegeschiedenis achter de opiatencrisis
Nieuw Amsterdam 2021, 560 pagina's € 34,99

Oorspronkelijke titel: Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty (2021)

Wikipedia: Patrick Radden Keefe (1976)

Korte beschrijving
Met de snelle ontwikkeling van coronavaccins heeft de farmaceutische industrie zich van haar beste kant laten zien, maar het recente OxyContin-schandaal in de Verenigde Staten toont dat sommige bedrijven in deze sector er kwalijke praktijken op na houden. Het betreft hier Purdue Pharma dat huisartsen aanmoedigde om deze morfine-houdende pijnstiller royaal voor te schrijven aan hun patiënten. Deze raakten er aan verslaafd en velen van hen stierven aan een overdosis. Purdue verzweeg dit en bleef zijn pijnstillers verkopen, ondanks gerechtelijke veroordelingen. De familie Sackler, eigenaar van Purdue, werd er puissant rijk van en wist via miljoenendonaties haar naam te verbinden aan tal van universiteiten, stichtingen en musea. Radden Keefe onthult in dit boek de geheimen van deze excentrieke familie die in drie generaties een miljardenconcern heeft opgebouwd zonder in de openbaarheid te treden. Door het vuile werk over te laten aan hondstrouwe medewerkers konden zij lange tijd de schijn ophouden van gewetensvolle medici en onbaatzuchtige filantropen. Dit boek betekent hun definitieve ontmaskering. Een uitstekend geschreven en gedocumenteerd boek dat de bedrieglijke praktijken van een obscure ondernemersfamilie genadeloos blootlegt.

Tekst op website uitgever
De naam Sackler prijkt groots op de muren van het Louvre, het Metropolitan Museum of Art, Oxford en Harvard University. De familie staat bekend om de omvangrijke donaties aan kunst en wetenschap. De bron van het familiefortuin was jarenlang onbekend, totdat uitkwam dat de Sacklers miljarden verdienden aan het produceren en op de markt brengen van de pijnstiller OxyContine. Dit verslavende medicijn was de aanjager van de wereldwijde opiatencrisis die honderdduizenden mensen fataal werd.

In dit literaire meesterwerk onthult Patrick Radden Keefe de schokkende waarheid die schuilgaat achter een van de rijkste en meest gesloten families ter wereld. Het pijnstillerimperium is het verhaal van de opkomst en de val van een Amerikaanse dynastie, en een aanklacht tegen de hebzucht van de superrijken in de eenentwintigste eeuw.

‘Dit boek zal je bloed doen koken […] Een vernietigend portret van een familie die door hebzucht gedreven wordt en die weigert ook maar een greintje verantwoordelijkheid te nemen voor wat zij teweeg heeft gebracht.’ John Carreyrou, auteur van Bad Blood, in The New York Times

Fragment uit 24. De waarheid is hard, niet?
  'Was u op 30 juli 2014 directeur bij Purdue Pharma?' vraagt Thompson.
  'Niet dat ik weet', antwoordt Richard.
  Thompson haalt een document tevoorschijn en overhandigt het aan Richard.
  'Is dat uw naam?'
  'Inderdaad.'
  'Het document is gedateerd op 30 juli 2014. Er staat: "Verklaring van dokter Richard Sackler. Ik ben een directeur bij Purdue Pharma."' 
  'Als dat er staat,' zegt Richard schouderophalend, 'dan is dat wat er staat.'
'Ik ben misschien wel meer dan negenenzestig verschillende bedrijven tegengekomen die in het bezit zijn van de familie Sackler,' vervolgt Thompson.
  'Kan dat kloppen?'
  'Jij hebt ze kennelijk geteld,' zegt Richard. 'Ik zou het niet weten.'
  Thompson maakt zich geen illusies dat deze farmamagnaat gedwee mee zal getuigen, maar toch schrikt hij van de toon die Richard aanslaat. Er wordt geen lippendienst bewezen aan het lijden dat het geneesmiddel van de Sacklers in Kentucky heeft veroorzaakt. Richard kan niet eens medeleven veinzen. Thompson heeft de indruk dat Richard niet alleen zijn antwoorden, maar ook met zijn toon en lichaamstaal probeert over te brengen dat hij boven dit alles staat. 'Een grijns en een wat-dan-nog-houding, een absoluut gebrek aan wroeging', zegt een verbaasde Thompson later. 'het doet me denken aan die mijnbouwbedrijven die hier komen en bergtoppen verwijderen, een puinhoop achterlaten en gewoon verdergaan. Het gebeurt niet in mijn achtertuin, dus het kan me niets schelen.'
  'Hebt u hier ooit bij stilgestaan of hebt u zich verdiept in de geschiedenis van verslaving?' vraagt Thompson aan Richard.
  'Ik bestudeer die literatuur niet,' antwoordt Richard.
  'Hebt u ooit onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van misbruik van OxyContin voordat u het allemaal op de markt bracht?'
  'Niet dat ik weet.'
  Richards stem klinkt diep en korzelig. Hij gedraagt zich nors en minachtend. Zijn rol in het bedrijf probeert hij te minimaliseren met de uitspraak dat hij 'op een toezichthoudend niveau, niet actief niveau' betrokken was. Hij 'deed dat werk niet', beweert hij. 'Ik ben geen verkoper.' Maar de advocaten van Kentucky hebben via de inzage van stukken massa's interne bedrijfsdocumenten in handen gekregen die een andere verhaal vertellen. (pagina 348-349)


Lees ook: De zaak Organon : geneesmiddelen in de greep van bedrijvenpoker van Jack Burgers en Johan heilbron (uit 2018).

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen