maandag 16 augustus 2021

Richard Dawkins 2

De betoverende werkelijkheid : waar komen we vandaan? en andere spannende vragen over de wereld om ons heen
Nieuw Amsterdam 2011, 272 pagina's - € 17,50

Oorspronkelijke titel: The magic of reality : how we know what's really true (2011)

Verscheen eerder onder de titel: De betoverende werkelijkheid : hoe we weten wat we zeker weten (in 2011)

Wikipedia: Richard Dawkins (1941)

Korte beschrijving
De auteur, Richard Dawkins, evolutiebioloog en onder meer voormalig hoogleraar aan de universiteit van Oxford, ontvouwt met dit boek de mysterieuze wereld van diverse wetenschappen, met behulp vam illustraties van Dave Mckean. Hij neemt de lezer mee op reis langs diverse wetenswaardigheden. Hoe is de wereld nu echt begonnen? Hoeveel planeten zijn er in het heelal die levensvatbaar zijn? En wat gebeurt er precies als er een aardbeving toeslaat? Deze en vele andere vragen passeren de revue. Dit aantrekkelijk vormgegeven boek inspireert en legt de materie op een eenvoudige en toegankelijke manier uit. Naast feiten verwijst de auteur ook naar mythes en legendes die beweren dat natuurkundige fenomenen op een heel andere leest geschoeid zijn. Zo werd in bepaalde regio's vroeger gedacht dat de regenboog een slang was die de regen probeert te drinken. Dawkins maakt daarbij zijn reputatie als atheïst waar. De combinatie van taalgebruik en kunstzinnige illustraties (tekeningen en fotomontages in kleur en zwart-wit) maakt het boek uniek, een must voor iedereen die wetenschap op een andere manier wil leren kennen. Met een register. Vanaf ca. 15 jaar.

Tekst op website uitgever
De zon die uit een emoe-ei zou zijn gekomen en een niezende reus die aardbevingen veroorzaakt zou hebben? Door de eeuwen heen hebben mensen fantastische verhalen bedacht om allerlei verschijnselen te verklaren. In deze wetenschappelijke ontdekkingstocht laat de wereldberoemde evolutiebioloog Richard Dawkins zien hoe het echt zit met de regenboog, de eerste mens, tsunami’s, vallende sterren, dag en nacht, zomer en winter, buitenaards leven en nog heel veel meer.

De wetenschappelijke werkelijkheid blijkt ontzagwekkend mooi en betoverend, en oneindig magischer te zijn dan de oeroude mythen. Met de tekeningen van de bekende Harry Potter-illustrator Dave McKean vormt De betoverende werkelijkheid een fantastische lofzang op het leven van ons, de dieren en planten, en alles om ons heen.

‘Niemand anders schrijft zo aanstekelijk enthousiast over wetenschap.’ NRC Handelsblad

‘De door Dawkins gestelde vragen zijn misschien eenvoudig, maar het beantwoorden daarvan vereist kunst en vakmanschap.’ Trouw

Fragment uit

Lees ook: Een regenboog ontrafelen : over wetenschap, waanideeën en wonderen (uit 1999)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen