Nieuw Amsterdam 2011, 272 pagina's - - € 17,50
Oorspronkelijke titel: The magic of reality : how we know what's really true (2011)
Wikipedia: Richard Dawkins (1941)
Korte beschrijving
De auteur, Richard Dawkins, evolutiebioloog en onder meer voormalig hoogleraar aan de universiteit van Oxford, ontvouwt met dit boek de mysterieuze wereld van diverse wetenschappen, met behulp vam illustraties van Dave Mckean. Hij neemt de lezer mee op reis langs diverse wetenswaardigheden. Hoe is de wereld nu echt begonnen? Hoeveel planeten zijn er in het heelal die levensvatbaar zijn? En wat gebeurt er precies als er een aardbeving toeslaat? Deze en vele andere vragen passeren de revue. Dit aantrekkelijk vormgegeven boek inspireert en legt de materie op een eenvoudige en toegankelijke manier uit. Naast feiten verwijst de auteur ook naar mythes en legendes die beweren dat natuurkundige fenomenen op een heel andere leest geschoeid zijn. Zo werd in bepaalde regio's vroeger gedacht dat de regenboog een slang was die de regen probeert te drinken. Dawkins maakt daarbij zijn reputatie als atheïst waar. De combinatie van taalgebruik en kunstzinnige illustraties (tekeningen en fotomontages in kleur en zwart-wit) maakt het boek uniek, een must voor iedereen die wetenschap op een andere manier wil leren kennen. Met een register. Vanaf ca. 15 jaar.
Tekst op website uitgever
De zon die uit een emoe-ei zou zijn gekomen en een niezende reus die aardbevingen veroorzaakt zou hebben? Door de eeuwen heen hebben mensen fantastische verhalen bedacht om allerlei verschijnselen te verklaren. In deze wetenschappelijke ontdekkingstocht laat de wereldberoemde evolutiebioloog Richard Dawkins zien hoe het echt zit met de regenboog, de eerste mens, tsunami’s, vallende sterren, dag en nacht, zomer en winter, buitenaards leven en nog heel veel meer.
De wetenschappelijke werkelijkheid blijkt ontzagwekkend mooi en betoverend, en oneindig magischer te zijn dan de oeroude mythen. Met de tekeningen van de bekende Harry Potter-illustrator Dave McKean vormt De betoverende werkelijkheid een fantastische lofzang op het leven van ons, de dieren en planten, en alles om ons heen.
‘Niemand anders schrijft zo aanstekelijk enthousiast over wetenschap.’ NRC Handelsblad
‘De door Dawkins gestelde vragen zijn misschien eenvoudig, maar het beantwoorden daarvan vereist kunst en vakmanschap.’ Trouw
Fragment uit 11. Waarom gebeuren er afschuwelijke dingen?
Het is een verleidelijk idee dat er ergens een soort natuurlijke rechtvaardigheid zou moeten bestaan. Wie goed doet, goed ontmoet. Als er al slechte dingen moeten gebeuren, dan moeten ze slechte mensen overkomen. In het verrukkelijke toneelstuk De ernst van Ernst van Oscar Wilde, vertelt een gouvernante van middelbare leeftijd dat ze lang geleden een roman heeft geschreven. Als iemand vraagt of die goed afliep, zegt ze: 'Voor de goeden wel, voor de slechten niet. Dat is de zin van fictie.' In het echte leven gaat het anders. Er gebeuren ook slechte dingen, zowel met goede mensen als met slechte. Waarom? Waarom is het leven anders dan de fictie van de gouvernante? Waarom gebeuren er erge dingen?
Veel mensen denken dat de goden een volmaakte wereld wilden scheppen; alleen ging er helaas iets mis. En er zijn bijna evenveel ideeën over wát er precies misliep. De leden van de West-Afrikaanse Dogon-stam denken dat er Ana het begin van de wereld een kosmisch ei was waaruit een tweeling tevoorschijn kwam. Alles zou goed zijn gegaan als die tweeling tegelijk was uitgebroed. Helaas kroop een van hen te vroeg uit het ei, zodat het volmaakte plan van de goden in het honderd liep. Volgens de Dogon is dat de reden waarom erge dingen gebeuren.
Er zijn tal van legenden over waarom de dood is ontstaan. Overal in Afrika geloven stammen dat een kameleon het nieuws van het eeuwige leven hoorde en opdracht kreeg om het tegen de mensen te vertellen. De kameleon liep helaas zo langzaam (dat doen kameleons inderdaad, zoals ik weet, want als kin in Afrika had ik een kameleon als huisdier, en die heette Hookariah) dat het nieuws over de dood werd doorgegeven door een kwiekere hagedis (of een ander snel dier in andere versies van het verhaal) en het eerste arriveerde. In een andere West-Afrikaanse legende werd het nieuws over het leven overgebracht door een langzame pad, helaas ingehaald door een snelle hond met het nieuws over de dood. Ik moet bekennen dat ik niet snap waarom de volgorde waarin de nieuwtjes arriveren, zo belangrijk is. Slecht nieuws is slecht, wanneer het ook komt. (pagina 226-227)
Lees ook: Een regenboog ontrafelen : over wetenschap, waanideeën en wonderen (uit 1999)
Terug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen