woensdag 29 juni 2022

Andri Snær Magnason

Over tijd en water : een geschiedenis van onze toekomst
De Geus 2022, 333 pagina's € 22,50

Oorspronkelijke titel: Um timann og vatnid (2019)

Wikipedia: Andri Snær Magnason (1973)

Korte beschrijving
In ‘Over tijd en water’ laat de IJslandse schrijver Andri Snær Magnason de onbevattelijkheid van klimaatverandering tot de lezer doordringen. Interviews met wetenschappers verweeft hij met oeroude legendes, historische en persoonlijke verhalen tot een boek dat oproept om bij de keuzes die nu gemaakt worden rekening te houden met toekomstige generaties. Helder geschreven. Met illustraties en foto’s. Voor lezers met een diepgaande interesse in het onderwerp.  Andri Snær Magnason (Reykjavik, 1973) is een wereldberoemde IJslandse schrijver, filmregisseur, milieuactivist en jeugdauteur. Zijn werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven.

Tekst op website uitgever
In de komende honderd jaar zullen er fundamentele veranderingen plaatsvinden in de waterstaat op aarde. De meeste gletsjers buiten de poolcirkels zullen smelten, de zeewaterspiegel zal stijgen, de temperatuur op aarde zal omhooggaan. Dit alles zal gebeuren in de periode van één mensenleven.

In Over tijd en water laat de IJslandse schrijver Andri Snær Magnason het onbevattelijke tot ons doordringen. Interviews met wetenschappers verweeft hij met oeroude legendes, historische en persoonlijke verhalen tot een boek dat oproept om bij de keuzes die we nu maken rekening te houden met toekomstige generaties.

Fragment uit  Woorden die wij niet begrijpen
Mijn generatie leerde op de basisschool dat IJslanders zeshonderd jaar lang door Deens gezag onderdrukt waren geweest en dat ons volk al die tijd naar vrijheid en onafhankelijkheid verlangd had. Maar daarvan klopt helemaal niets: pas rond het midden van de negentiende eeuw brachten romantische schrijvers en dichters de idee naar voren dat de IJslandse bevolking altijd al onafhankelijk had willen zijn. Aan het merendeel van diezelfde bevolking was deze tijdgeest echter voorbijgegaan: de meeste mensen hadden er hun handen vol aan van dag tot dag te overleven. Mensen leven nu eenmaal in hun eigen werkelijkheid: in elk tijdperk zijn mensen gevangenen van de taal die op dat moment gangbaar is, en van het gezag dat dan aan de macht is. De meeste mensen zijn ertoe veroordeeld te denken volgens de lijn en met de begrippen die hun aangereikt worden. De IJslanders hadden meer dan honderd jaar aan gedichten, toespraken, bijeenkomsten, verklaringen, vertalingen en discussies in bruine cafés in Kopenhagen nodig om de concepten die in Jørgensens manifest stonden, in volle omvang te kunnen  begrijpen. Pas in 1918 was er een basis om over de ideeën en over zelfbestuur te praten, maar de discussies over gelijke rechten voor alle geslachten zouden nog minstens honderd jaar langer duren. (pagina 80)


Fragment uit Misschien komt het allemaal weer goed

Een mens kan dit soort dimensies nauwelijks bevatten: een gigantische waterval van olie, zeshonderd uitbarstende vulkanen, honderd miljoen vaten olie per dag, honderd miljoen auto's die van de lopende band rollen en als lava door de straten stromen. Het aantal auto's dat jaarlijks geproduceerd wordt, zou bumper aan bumper de aarde vier keer als een wurgslang kunnen omspannen. Als ze naar het heelal gekatapulteerd zouden worden, konden ze op een afstand van duizend kilometer de aarde twee keer omspannen als de ring van Saturnus. Wat een spectaculair gezicht zou dat zijn: naar de hemel kijken en daarboven een glanzende ring van auto's te zien als teken van onze macht, totdat ze als een meteorenregen op aarde zouden neerstorten. De wereldbevolking bestond nog nooit uit zeven miljard mensen; we hebben nog nooit zoveel vuren tegelijk aangestoken. En nu moeten we nadenken en ons anders gaan gedragen. We hebben het gereedschap, de techniek en de kennis om dat te doen en als we het niet doen, stellen we zowel onze voorouders als als nageslacht teleur. De woorden worden nu langzaam naar het zwarte gat toegezogen. (pagina 264-265)

Draadje (juni 2022)

Artikelen
Deze IJslandse schrijver neemt afscheid van het ijs: ‘Wij zijn de generatie die vaarwel zegt tegen gletsjers’ (Vrij Nederland, april 2021)
Met oerkoeien kan je een verhaal over klimaatverandering vertellen dat wél leuk is om te lezen (NRC, april 2022)

Lees ook: De goede voorouder : langetermijndenken voor een kortetermijn wereld van Roman Krznaric (uit 2021) of klik hier voor een overzicht met circa 70 andere titels over het klimaatprobleem (februari 2021)

Boeken over onze nieuwe omgang met niet-dieren en dingen

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen