Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken
Spectrum 2022, 332 pagina's - € 18,99
Oorspronkelijke titel: A short history of the world in 50 books (2022)
Wikipedia: Daniel Smith (19?)
Korte beschrijving
In ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken’ neemt de Daniel Smith de lezer mee op een historische excursie langst de vijftig invloedrijkste boeken allertijden. Van het Epos van Gilgamesj en de filosofische werken van Plato en Confucius tot de tijdloze werken van William Shakespeare. Maar ook belangrijke werken van recentere auteurs zoals Stephen Hawking en Nelson Mandela. Dit boek geeft een snelcursus over de boeken die bepalend waren in het verloop van de wereldgeschiedenis. Onderhoudend geschreven. Met zwart-wit illustraties. Daniel Smith heeft meer dan 30 boeken geschreven, onder andere over Sherlock Holmes, Steve Jobs, politieke schandalen en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken zijn vertaald in 25 talen. Hij is daarnaast redacteur bij The Statesman's Yearbook, een geopolitieke gids die al sinds 1864 wordt gepubliceerd en informatie geeft over de landen van de wereld.
Tekst op website uitgever
De 50 meest invloedrijke boeken die de wereldgeschiedenis hebben veranderd
Boeken zijn het middel bij uitstek om verhalen te delen, kennis te verspreiden, onszelf onder de loep te nemen en te dromen over wat er voorbij onze eigen wereld ligt. Daniel Smith neemt ons mee op een historische excursie langs de vijftig invloedrijkste boeken aller tijden, van het Epos van Gilgamesj – een van de oudste literaire werken van circa 2100 v.C. – en de filosofische werken van Plato en Confucius tot de tijdloze werken van William Shakespeare en de belangrijkste werken van recentere auteurs als Stephen Hawking en Nelson Mandela. Het waren stuk voor stuk producten van hun tijd en allemaal speelden ze een essentiële rol in de vorming van onze wereld.
Een kleine wereldgeschiedenis in 50 boeken leert ons meer over deze toonaangevende werken. Het kost een leven lang om al deze boeken te lezen en in je op te nemen, maar Smith geeft een meeslepende snelcursus over de boeken die onze manier van denken en leven hebben veranderd en bepalend waren in het verloop van onze geschiedenis.
Daniel Smith heeft meer dan 30 boeken geschreven, onder andere over Sherlock Holmes, Steve Jobs, politieke schandalen en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boeken zijn vertaald in 25 talen. Hij is daarnaast redacteur bij The Statesman's Yearbook, een geopolitieke gids die al sinds 1864 wordt gepubliceerd en informatie geeft over de landen van de wereld.
Fragment uit (de) Inleiding
Wat is een boek? Technisch gezien kunnen we zeggen dat het een reeks bedrukte pagina's is die aan elkaar zijn bevestigd binnen een omslag. Maar hoe zit het dan met al die boeken die u kunt lezen op tablet of telefoon? En met die oude teksten die misschien gegraveerd zijn in kleitabletten of zelfs op de botten van ene offerdier? We hebben een rijke literaire geschiedenis die veel verder teruggaat dan de technologie die ons het papier gaf, laat staan de middelen om dat papier aan elkaar te binden en er een omslag op te plakken. We kunnen dus beter een veel bredere definitie gebruiken - een boek is een fictie- of non-fictiewerk dat geschreven is met de bedoeling dat het gelezen wordt door anderen. Op welk materiaal het oorspronkelijk was vastgelegd, doet er nauwelijks toe.
Wij zijn natuurlijk de enige soort die boeken produceert: een object dat de ideeën en verbeelding van de auteur of auteurs omvat. Het boek heeft een unieke status als symbool van de menselijke cultuur en beschaving. Het is een werktuig voor het delen van verhalen, het verspreiden van kennis, het onderzoeken van de aard van onze buitengewone soort en het verbeelden van wat er buiten onze bekende wereld ligt. Zoals Carlyle suggereert, bieden boeken uiteindelijk een onschatbaar en uitgebreid verslag van wat het betekent om mens te zijn. Sms kunnen ze voor ons zelf een venster zijn dat uitkijkt op het goddelijke. Zoals Jorge Luis Bunuel ooit schreef: 'Ik heb m het Paradijs altijd voorgesteld als een soort bibliotheek.'
Dit boek bevat een zorgvuldig samengestelde lijst met vijftig van de meest invloedrijke boeken aller tijden, waarbij elk werk in zijn historische context wordt geplaatst. Van oude baanbrekende werken als het Epos van Gilgamesj en de Ilias, als heilige teksten en werken van filosofische aard door mensen als Confucius en Plato, via wetenschappelijke verhandelingen, historische primeurs (zoals het eerst gedrukte boek) tot culturele werken met blijvende invloed (denk aan Shakespeare, Cervantes en Joseph Heller). Het zijn zowel producten van hun samenleving als teksten die onmisbaar waren bij het voren van diezelfde samenleving.
Wat deze selectie niet is, is een eerbewijs aan de literaire canon, een herbevestiging van de 'beste' boeken uit het verleden. U vindt hier geen Austen of Dickens, noch Melville of Dostojevski of García Márques. Shakespeare, Cervantes en Tolstoj staat erin, maar niet omdat ze op de een of andere manier 'beter' zijn dan die anderen. Integendeel, deze collectie beoogt boeken te selecteren die de voortgang van de menselijke geschiedenis weerspiegelen - meestal onze vooruitgang en soms ook onze terugval. De meeste reflecteren echter niet alleen, maar veranderden hoe we denken en leven - ze zijn meer dan alleen symbolen van de geschiedenis, ze beïnvloedden haar ook. Het zijn per definitie 'belangrijke' werken en, in brede kritische termen, ook 'grote' werken. Dit boek gaat niet over de vraag welke boeken de allergrootste zijn - er zijn genoeg andere werken die dat trachtten vast te stellen, en we mensen ze veel succes daarmee.
Het is onvermijdelijk dat het maken van zo'n selectie zeer subjectief is. Het is een proces dat evenzeer wordt gedefinieerd door het weglaten als door wat er wél wordt gekozen. Als de keuze uit slechts vijftig titels bestaat, kunnen we niet meer dan onze teen (en dan nog onze kleine teen) onderdompelen in de enorme poel van literatuur door de eeuwen heen, Als we dat doen, zou het dwaas zijn een definitief resultaat te beloven. In plaats daarvan spelen we een literair spel. Welke van de vijftig keuzes staan buiten kijf? Welke nemen een plek in waar andere werken meer recht op hebben? Iedereen zal er zijn eigen ideeën over hebben. Uiteindelijk doet het er weinig toe of we het er allemaal over eens zijn. Belangrijker is dat we, hoe dan ook, door onze gedachten op deze vraag te richten, misschien onbekende werken tegenkomen, enkele oude favorieten opnieuw bekijken en ondertussen wat inzicht opdoen en plezier hebben,
Boeken zijn iets schitterends. Ze zijn bouwstenen van onze collectieve identiteit. Ze zijn monumenten van onze beschaving. Ze zijn poorten naar nieuwe werelden. We kunnen ze nooit genoeg onderzoeken. Carl Sagan vatte het briljant samen: 'Over de millennia heen spreekt een auteur duidelijk en stil in je hoofd, rechtstreeks tegen jou. Het schrijven is misschien wel de grootste menselijke uitvinding. Ze verbindt mensen die elkaar nooit hebben gekend, burgers van verre tijdperken. Boeken verbreken de ketenen van de tijd. Een boek is het bewijs dat mensen in staat zijn tot magische dingen.' (pagina 11-14)
Twee geselecteerde titels staan op dit blog: 1984 van George Orwell (uit 194() én Silent spring van Rachel Carson (uit 1962).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen