vrijdag 23 juni 2023

Martin Wolf

De crisis van het democratisch kapitalisme
Spectrum 2023, 541 pagina's  - € 49,99

Oorspronkelijke titel: The crisis of democratic capitalism (2023)

Wikipedia: Martin Wolf (1946)

Korte beschrijving
Een pleidooi voor de instandhouding van het democratisch kapitalisme. Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, zegevierde het westerse democratisch kapitalisme waarna dit zich over de hele wereld verspreidde tot tevredenheid van velen. Nu, meer dan een kwarteeuw later, wordt de westerse wereld geconfronteerd met een financiële crisis, heerst er een groeiende ongelijkheid en is de onvrede groot. Er gaan krachtige stemmen op dat het kapitalisme beter af zou zijn zonder democratie, terwijl anderen juist het tegendeel beweren. Wolf geeft een weerwoord op beide standpunten en geeft aan waarom een scheiding tussen dit wankele huwelijk een onoverkomelijke ramp zou zijn. Verdiepend geschreven. Geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met verduidelijkende grafieken en tabellen.Martin Wolf (Londen, 1946) is Chief Economics Commentator van de Financial Times. Hij heeft een eredoctoraat aan de London School of Economics, is Honorary Fellow aan Nuffield College in Oxford en is lid van de International Media Council van het World Economic Forum. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen.

Tekst op website uitgever
Toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, zegevierde het westerse democratisch kapitalisme. Democratie en kapitalisme verspreidden zich in rap tempo over de hele wereld en onder de bevolking overheerste een gevoel van triomf. Nu, meer dan een kwarteeuw later, wordt de westerse wereld geconfronteerd met een financiële crisis, heerst er een groeiende ongelijkheid en is de onvrede groot. Er gaan krachtige stemmen op dat het kapitalisme beter af zou zijn zonder democratie, terwijl anderen juist het tegendeel beweren.

In De crisis van het democratisch kapitalisme geeft Martin Wolf een overtuigend weerwoord op beide standpunten. Hij biedt een diepgaande en heldere visie op het steeds wankelere huwelijk tussen kapitalisme en democratie – en maakt duidelijk waarom een scheiding een vrijwel onoverkomelijke ramp zou zijn.

Martin Wolf is Chief Economics Commentator van de Financial Times. Hij heeft een eredoctoraat aan de London School of Economics, is Honorary Fellow aan Nuffield College in Oxford en is lid van de International Media Council van het World Economic Forum. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen.

Fragment uit (de) Conclusie - Eerherstel voor het staatsburgerschap
Ondanks al zijn gebreken is het democratisch kapitalisme het verdedigen waard. Maar het is in groot gevaar. Onthoud hoe een democratie werkt: verkiezingen moeten zichtbaar vrij en eerlijk zijn, en de overwinnaar moet worden geaccepteerd als politiek legitiem. Daartoe moeten de banden die de deelnemers met elkaar verbinden, even sterk zijn als de banden die mensen aan facties binden. In hoofdstuk 9 heb ik betoogd dat vaderlandsliefde - een gedeelde gehechtheid aan plaats geschiedenis, waarden en cultuur - de krachtigste bron is van het noodzakelijke gevoel van een gemeenschappelijke identiteit. Dit soort vaderlandsliefde zou je ook burgerlijk nationalisme kunnen noemen. Het kan deels gebaseerd zijn op mythen. Maar mythen zijn een universeel onderdeel van menselijke gemeenschappen.
  Er bestaan andere bronnen van democratische politieke legitimatie. Een essentiële bron is gedeelde welvaart. Een andere is het vertrouwen in spelregels die door iedereen eerlijk worden gevonden. Nog een andere is het vertrouwen dat, ongeacht wie er (tijdelijk) aan de macht is, de regering competent zal zijn, de wet onpartijdig zal worden toegepast en de rechten van alle mensen om hun leven in vrijheid te leiden zullen worden beschermd. Als je de beginselen van een stabiele democratie op deze wijze verwoordt, zie je meteen hoe kwetsbaar de democratie is. Democratie is een vreedzame burgeroorlog. De verdeeldheid die in de democratische politiek ontstaat, kan onder de verkeerde omstandigheden en met de verkeerde mensen verworden tot opstand, burgeroorlog of sluipend autoritarisme in naam van het volk. Dit laatste gebeurt recentelijk overal ter wereld. Het is zeker gebeurd in de Verenigde Staten, het hart van e hedendaagse democratie, bij de opstand van Donald Trump tegen de presidentsverkiezingen. De democratie is nog geen verloren zaak. Maar het is een zeer bedreigde staatssoort.
  Het falen en het wangedrag van de maatschappelijke bovenlaag, samen met de eerder in dit boek besproken economische, sociale en technologische ontwikkelingen, hebben geleid tot een breuk in het vertrouwen van veel mensen in de instellingen en waarden van de democratie. Dit heeft de opkomst bevorderd van de demagogen voor wie Plato waarschuwde. Vooral in de Verenigde State heeft de Republikeinse Partij gebroken met de democratische basisnormen. Zij lijkt meer op een beweging waar het woord van de leider bepaalt wat waar en goed is, dan op een normale democratische politieke partij. (pagina 402-403)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen