maandag 12 juni 2023

Thijs Launspach

Asociale media : hoe de socials je manipuleren en hoe je ontsnapt aan hun greep
Spectrum 2023, 174 pagina's  € 14,99

Website Thijs Launspach (1988)

Korte beschrijving
Een verhandeling over de impact van sociale media op de mentale gezondheid. Sociale media zijn niet meer uit het leven weg te denken. Sociale platforms hebben het leven in sommige opzichten verrijkt, maar ze maken de mens ook onzekerder, bozer, banger, jaloerser en ontevredener. En meer verdeeld: de algoritmes tasten inmiddels zelfs het vertrouwen in de maatschappij aan. De auteur legt bloot hoe de algoritmes achter de verslavende platforms ons gedrag, ons denken en onze verlangens beïnvloeden. Informatief, toegankelijk en engagerend geschreven. Thijs Launspach (Amsterdam, 1988) is psycholoog, auteur en keynote speaker. Hij onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze mentale gezondheid. Hij schreef 'Fokking druk' (2018) en 'Je bent al genoeg’ (2022) en heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad.

Tekst op website uitgever
In Asociale media onderzoekt psycholoog Thijs Launspach (bekend van bestsellers als Fokking druk en Je bent al genoeg) de invloed van sociale media op onze mentale gezondheid. Hij legt bloot welk spel er wordt gespeeld, en laat zien wat je zelf kunt doen om je aan de macht van de socials te ontworstelen.

Sociale media zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We krijgen er allemaal mee te maken: als grootgebruiker, als casual user of als buitenstaander die zich zorgen maakt om iemand die net iets te verslaafd is aan TikTok, Instagram of Twitter. Sociale platforms hebben ons leven in sommige opzichten verrijkt en leuker gemaakt, dat zeker. Maar ze hebben ook een enorme impact op onze mentale gezondheid. De socials maken ons onzekerder, bozer, banger, jaloerser en ontevredener. En meer verdeeld: de algoritmes tasten inmiddels zelfs het vertrouwen in onze maatschappij aan.

Dit is een boek over hoe sociale media ons manipuleren. Over hoe de slimme algoritmes achter de platforms ons gedrag, ons denken en onze verlangens beïnvloeden. Jij als ‘gebruiker’ bent niet het probleem. Het probleem is dat de meest verslavende technologie ever wordt ingezet om je aan het scrollen te houden. Deze media zijn helemaal niet sociaal. Ze zijn asociaal.

Thijs Launspach (1988) is psycholoog, auteur en keynote speaker. Hij onderzoekt de invloed van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op onze mentale gezondheid. Hij schreef de bestsellers Fokking druk (2018) en Je bent al genoeg (2022) en heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Zijn colleges bij de Universiteit van Nederland en TEDx werden honderdduizenden keren bekeken.

Fragment uit (de) Inleiding - Jij bent niet het probleem
Dit is een boek over manipulatie. Specifieker: over hoe sociale media ons gedrag, ons denken en onze verlangens manipuleren. De socials maken genadeloos gebruik van onze menselijke kwetsbaarheden voor hun eigen gewin. Op kleine schaal, door ons dagelijks zo'n honderd keer onze telefoon te laten oppakken om te kijken of er iets nieuws is gebeurd. Door de technologische en psychologische hacks waarmee ze ons verslingerd laten raken aan de platforms, waardoor we soms urenlang zitten te scrollen, terwijl we eigenlijk wel wat belangrijkers te doen hebben. De slimme manipulatie die maakt dat we tóch onbewust van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat onze feed checken.

Maar de sociale media manipuleren ons ook op grotere schaal, door bij te dragen aan de eenzaamheid in de samenleving. Door beslag te leggen op onze toch al schaarse tijd in de échte wereld waar we ons met échte mensen kunnen verbinden. Door te bepalen wie wanneer welke informatie ziet, en waarom, en ons daardoor gevangen te houden in bubbels waarin wij alleen geconfronteerd worden met de meningen die we al hadden. Door ons bang, boos en afgeleid te houden, en door zelfs soms depressies en eetstoornissen aan te wakkeren. Door onze gevoelens te bespelen, ook als het aankomt op belangrijke politieke en maatschappelijke thema's. En door op die manier bij te dragen aan polarisatie en wantrouwen in de samenleving en het uithollen van het democratische proces.

Over de invloed van de socials op je mentale gezondheid is inmiddels veel bekend. Of je nu jong bent, student of al lang en breed volwassen: wanneer je een aantal uren per week - of een aantal uren per dag! - op sociale mediaplatforms zit, heeft dat invloed op je. Op hoe je denkt, je je voelt, en op hoe je jezelf ziet. En op je gedrag: sinds de opkomst van de smartphone zijn we elkaar bijvoorbeeld minder gaan aankijken, en wordt er op straat minder gelachen naar vreemden. Verwikkeld in on online contacten verschraalt ons contact met de wereld om ons heen. Hoe meer tijdje met je hoofd in de online wereld bent, hoe minder aandacht je hebt voor wat er offline gebeurt en wie zich daar bevinden.  (pagina 13-14)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen