Het vonnis van de samenleving
Leesmagazijn 2023, 250 pagina's - € 27,95
Oorspronkelijke titel: La société comme verdict : classes, identités, trajectoires (2013)
Wikipedia: Didier Eribon (1953)
Korte beschrijving
Een diepgaand filosofisch essay over klassenverschillen. Het boek betoogt dat de samenleving iedereen een bepaalde positie toewijst en grenzen trekt die hiërarchieën en scheidslijnen aanbrengen tussen individuen en groepen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en theoretische reflecties beschrijft het boek de mechanismen die leiden tot achterstelling en de logica van sociale dominantie en reproductie. Het boek behandelt sociale klassen, trajecten en individuele identiteiten, en belicht de ambivalente rol van instituten zoals het schoolsysteem, het recht en de politiek in ons leven. Bevlogen en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Didier Eribon (Reims, 1953) is o.a. schrijver, academisch docent, journalist, socioloog en filosoof. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.
Tekst op website
Éribon laat in dit boek zien dat de samenleving ons allen een bepaalde positie toewijst. De samenleving velt vonnissen die voorgoed richting geven aan ons leven. Het trekt grenzen die hiërarchieën en scheidslijnen aanbrengen tussen individuen, groepen. En ons tegen elkaar uitspelen.
Zijn vorige boek, Terug naar Reims, geldt inmiddels als een klassieker. De hardnekkige klassenverschillen van onze eigen tijd worden er helder in geanalyseerd. Het vonnis van de samenleving is het vervolg en bestaat wederom uit aangrijpende persoonlijke verhalen en theoretische reflectie.
Eribon beschrijft de mechanismen die leiden tot achterstelling en onderzoekt de logica van sociale dominantie – en reproductie. Hij schrijft respectievelijk over sociale klassen, trajecten en individuele identiteiten. Vertrouwd aandoende instituten zoals het schoolsysteem, het recht en de politiek spelen in in ons leven een zeer ambivalente rol.
Didier Eribon is een Franse socioloog en filosoof. Hij is invloedrijk vanwege zijn visie op gender, onderwijs en sociale kwesties, zoals nationalisme, armoede en de toekomst van links.
In de taal die Eribon zich als klassenmigrant eigen heeft gemaakt, geeft hij uitdrukking aan de gevoelens van hen die daarvoor schrijnend genoeg de woorden missen, aan de moeilijke situatie van `de overheersten'. Jeanne Holierhoek
Vonnis van de samenleving analyseert met chirurgische precisie de wortels van de klasseschaamte. Van de auteur van het onvergetelijke Terug naar Reims. Ewald Engelen
Weinigen in Europa hebben de afgelopen decennia meer gedaan om sociale klasse weer centraal op de politieke agenda te krijgen, dan Didier Eribon. Joris Luyendijk
Fragment uit
Lees ook: Terug naar Reims (uit 2018)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen