woensdag 12 juli 2023

Peter Neumann

Vuurland : een reis door de lange eeuw van utopieën 1883-2020
Spectrum 2023, 264 pagina's  € 27,99

Oorspronkelijke titel: Feuerland. Eine Reise ins lange Jahrhundert der Utopien 1883-2020 (2022)

Wikipedia: Peter Neumann (1987)

Korte beschrijving
Een diepgravende verhandeling over de opkomst en teloorgang van utopische idealen in het tijdperk 1883-2020. Vandaag de dag lijkt de tijd van utopieën louter tot het verleden te behoren, maar in de twintigste eeuw volgde het ene utopische wereldbeeld op het andere. Peter Neumann kruipt in de huid van denkers en schrijvers als Nietschze, Freud, Kafka, Arendt, Sontag en vele anderen. Aan de hand van historische gebeurtenissen, portretten en verhalen laat Neumann zien wat er zich in de twintigste eeuw in de bovenkamer afspeelde, en wat wij kunnen leren van dit utopisch denken. Zeer intelligent geschreven. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met enkele foto’s en illustraties in zwart-wit. Peter Neumann (1987) is een Duitse schrijver, dichter en universitair docent. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Eerder verscheen van zijn hand 'De republiek der vrije geesten’.

Tekst op website uitgever
Het begint allemaal met een enorme knal die over de hele wereld gevoeld wordt: de uitbarsting van de Krakatauvulkaan in 1883. Deze uitbarsting staat in Peter Neumanns boek Vuurland symbool voor de enorme kracht van de utopische ideeën die in de lange twintigste eeuw zijn ontstaan.

Gedurende deze periode volgde het ene utopische wereldbeeld op het andere. Vandaag de dag lijkt de tijd van utopieën echter louter tot het verleden te behoren. In dit boek blikt Neumann terug op de hoogtijdagen van de utopie en onderzoekt wat we ervan kunnen leren.

Van Nietzsches übermensch en Wittgensteins taalrevolutie tot de utopie van grenzeloze vooruitgang en de revolutionaire kunst van Käthe Kollwitz en Freuds verovering van het onbewuste. Aan de hand van de levens van deze en vele andere denkers en wetenschappers brengt Neumann de lange eeuw van utopieën meesterlijk tot leven. Vuurland is een boeiende reis naar het tijdperk van de grote utopieën, die ons – ondanks hun vaak destructieve energie – tot op de dag van vandaag blijven fascineren.

Peter Neumann is schrijver, dichter en universitair docent. Hij is gepromoveerd in de filosofie en doceerde aan de universiteiten van Jena en Oldenburg. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Sinds 2021 werkt hij als redacteur voor het feuilleton van weekblad Die Zeit. Eerder verscheen in het Nederlands De republiek der vrije geesten, over het verleden van Jena als intellectueel centrum.

Fragment uit

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen