maandag 4 september 2023

Angela Saini 2

De Patriarchen : de oorsprong van ongelijkheid
Ten Have 2023, 352 pagina's  € 27,48

Oorspronkelijke titel: The Patriarchs : how men came to rule (202)

Wikipedia: Angela Saini (1980)

Korte beschrijving
Een verkenning van de geschiedenis en het heden van genderonderdrukking.  Angela Saini gaat in op de oorsprong, de geschiedenis, onze pogingen om het te begrijpen en onze inspanningen om het te bestrijden. Daarbij onderzoekt zij de wortels van het patriarchaat, de maatschappijvorm waarin mannen de macht hebben, en onthult een complexe geschiedenis waarin mannelijke dominantie voor het eerst in samenlevingen werd ingebed en zich over de hele wereld verspreidde van de prehistorie tot het heden. Intelligent en aanjagend geschreven. Voor een breed tot geoefend lezerspubliek.  Angela Saini (Londen, 1980) is een Britse schrijver en journalist. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven..

Tekst op website uitgever
Wetenschapsjournaliste Angela Saini schreef een moedig boek over hoe mannen de baas werden én hoe het anders kan.

Voor fans van Sapiens en The Dawn of Everything: een baanbrekende verkenning van genderonderdrukking - de oorsprong, de geschiedenis, onze pogingen om het te begrijpen en onze inspanningen om het te bestrijden

Dit gedurfde en radicale boek onderzoekt de wortels van het patriarchaat, de maatschappijvorm waarin mannen de macht hebben, en onthult een complexe geschiedenis waarin mannelijke dominantie voor het eerst in samenlevingen werd ingebed en zich over de hele wereld verspreidde van de prehistorie tot het heden.

Over eerder werk:
‘Een vurig pleidooi tegen rassendenken.’ – de Volkskrant
‘Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek over racisme.’ – Trouw
‘Een terechte en tijdige waarschuwing.’ – NRC

Fragment uit hoofdstuk 1. Dominantie
Stel je voor dat je de wereld helemaal opnieuw vormgeeft.
  Dat is wat er gebeurt in het plot van Planet of the Apes, de reeks Hollywoodfilms die miljarden opbracht. In deze dystopische fantasie, die werd gebaseerd op het boek uit 1963 van Pierre Boulle, een Franse romanschrijver en voormalig geheim agent, worden argeloze mensen verstoten als de machtigste wezens op aarde door een georganiseerd collectief van chimpansees, gorilla's en orang-oetans. De apen bouwen vervolgens hun eigen beschaving en richten hun eigen politieke en maatschappelijke instituties op. Ineens zijn wíj de ondergeschikte soort. Veel verstrekkender wordt een revolutie niet.
  Deze films, met in de jaren vijftig Charles Heston in de hoofdrol en waarna ruim vijf decennia aan sequels en nieuwe versies zouden volgen, zijn bedoeld om te provoceren. Ze bevatten onmiskenbare kritiek op oorlog, gebrekkige dierenrechten en het zo fragiele geloof van de mensheid in haar eigen uitzonderlijkheid. Ook de raciale ondertoon valt niet te missen. Dat daarin de strijd om de burgerrechten weerklinkt, werd door sommige filmcritici aanstootgevend gevonden. Toch is er ook een aspect van Planet of the Apes dat bijna altijd over het hoof wordt gezien: of het nu de mens of de aap is die centraal staat, de actie wordt bijna altijd voortgedreven door mannelijke soortgenoten.
  In de oorspronkelijke film zat één sterk vrouwelijk personage. Maar in de versie uit 2014 komt Cornelia, de meest zichtbare vrouwelijke chimpansee en vrouw van de aap-in-de-hoofdrol, Caesar, slechts een paar schamele minuutjes in beeld. Erger nog is dat ze niet meer is dan een wandelende verzameling genderstereotypen. Na de revolutie transformeert ze razendsnel in een zorgzaam vrouwtje met kralen in haar haar, een kind in haar armen en een kwetsbare uitstraling.
  De thrill van sciencefiction is normaal gesproken haar artistieke vrijheid om conventies op hun kop te zetten. De radicale belofte van dit genre is dat het tegenwicht kan bieden aan de wereld waarin we leven. Wijlen Ursula K. Le Guin schreef ooit dat haar romans, net zoals zoveel speculatieve fictie die ze bewonderde, graag een 'een verbeelde maar overtuigende alternatieve realiteit wilden bieden, om mijn geest en dus de geest van de lezer los te wrikken uit de luie, timide denkwijze die de manier waarop we nu leven houdt voor de enige manier waarop mensen kunnen leven.
  Maar zelfs onze fantasieën lijken grenzen te kennen.
(pagina 25-26)

Lees ook: Superieur : de terugkeer van de rassentheorie (2020) en Het begin van alles : een nieuwe geschiedenis van de mensheid van David Graeber & David Wengrow(uit 2022) of Sapiens : een kleine geschiedenis van de mensheid van Yuval Noah Harari (uit 2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen