maandag 4 september 2023

Angela Saini 2

De Patriarchen : de oorsprong van ongelijkheid
Ten Have 2023, 352 pagina's  € 27,48

Oorspronkelijke titel: The Patriarchs : how men came to rule (202)

Wikipedia: Angela Saini (1980)

Korte beschrijving
Een verkenning van de geschiedenis en het heden van genderonderdrukking.  Angela Saini gaat in op de oorsprong, de geschiedenis, onze pogingen om het te begrijpen en onze inspanningen om het te bestrijden. Daarbij onderzoekt zij de wortels van het patriarchaat, de maatschappijvorm waarin mannen de macht hebben, en onthult een complexe geschiedenis waarin mannelijke dominantie voor het eerst in samenlevingen werd ingebed en zich over de hele wereld verspreidde van de prehistorie tot het heden. Intelligent en aanjagend geschreven. Voor een breed tot geoefend lezerspubliek.  Angela Saini (Londen, 1980) is een Britse schrijver en journalist. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven..

Tekst op website uitgever
Wetenschapsjournaliste Angela Saini schreef een moedig boek over hoe mannen de baas werden én hoe het anders kan.

Voor fans van Sapiens en The Dawn of Everything: een baanbrekende verkenning van genderonderdrukking - de oorsprong, de geschiedenis, onze pogingen om het te begrijpen en onze inspanningen om het te bestrijden

Dit gedurfde en radicale boek onderzoekt de wortels van het patriarchaat, de maatschappijvorm waarin mannen de macht hebben, en onthult een complexe geschiedenis waarin mannelijke dominantie voor het eerst in samenlevingen werd ingebed en zich over de hele wereld verspreidde van de prehistorie tot het heden.

Over eerder werk:
‘Een vurig pleidooi tegen rassendenken.’ – de Volkskrant
‘Een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek over racisme.’ – Trouw
‘Een terechte en tijdige waarschuwing.’ – NRC

Fragment uit

Lees ook: Superieur : de terugkeer van de rassentheorie (2020) en Het begin van alles : een nieuwe geschiedenis van de mensheid van David Graeber & David Wengrow(uit 2022) of Sapiens : een kleine geschiedenis van de mensheid van Yuval Noah Harari (uit 2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen