maandag 4 januari 2016

Jevgeni Zamjatin

Wij
Atlas 2011, 187 pagina's - € 12,50

Oorspronkelijke uitgave: 1921

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Jevgeni Zamjatin (1884-1937) en boek 

Korte beschrijving
Naast 'Brave New World' (1932) van Aldous Huxley en '1984' (1949) van George Orwell wordt 'Wij' van de Russische schrijver Jevgeni Zamjatin (1884-1937) beschouwd als een van de drie grote anti-utopische romans van het Europese modernisme. Literair gezien is hij misschien wel de beste van de drie. Net als in de twee Engelse romans gaat het in 'Wij' om de beschrijving van het leven in een totalitaire staat, in dit geval zo'n duizend jaar in de toekomst, waarin de mensen uitsluitend nummers zijn. De hoofdpersoon, een technicus, wordt op een gegeven moment 'ziek': hij krijgt namelijk gevoel en een ziel, wordt werkelijk verliefd en komt vervolgens in opstand tegen het gezag. Dat reageert door hem in een ziekenhuis te laten opnemen, zodat via een chirurgische ingreep zijn vleugje 'ongepaste' fantasie verwijderd kan worden. De roman kon pas na de perestrojka in Rusland verschijnen. Eerder verscheen deze Nederlandse vertaling in 1970. Kleine druk.
Herdruk van eerder (1970) verschenen vertaling van de Russische anti-utopische roman. Literair gezien zeer de moeite waard.

Fragment - 34ste aantekening
Schema   De Vrijgelatenen. De zonnenacht. De radio-walkure

O, had ik mij werkelijk te pletter gevlogen, mijzelf en alle anderen, bevond ik mij maar werkelijk, samen met haar, ergens aan gene zijde van de Muur, te midden der wilde dieren die blikkeren met hun gele slagtanden, was ik hier maar werkelijk nooit weergekeerd. Dat was wel duizend-, wel miljoenmaal zo gemakkelijk. En nu ... wat moet ik nu? Naar dat mens toe gaan en haar wurgen ... Maar zal dat soms nog iets baten?
  Nee, nee, nee! Houd jezelf onder controle, D-503. Klem je vast op een stevige logische as; zet met alle kracht je volle gewicht tegen de hendel, al was het maar voor korte tijd; en wentel gelijk een slaaf der Oudheid de molenstenen der syllogismen rond, totdat je alles wat gebeurd is, hebt opgetekend, hebt overdacht ...
  Toen ik aan boord van de Integraal stapte, was iedereen al gemonsterd, stond iedereen al op zijn post, waren alle raten van de gigantische, glazen bijenkorf al vol. Door het glas der dekken heen zag ik piepkleine mensjes, net mieren, beneden staan: naast de telegrafen, de dynamo's, de transformatoren, de altimeters, de kleppen, naast de wissels, de motoren, de pompjes, de buizen. In de messroom staat een aantal mensen over tabellen en instrumenten gebogen: waarschijnlijk hierheen gedelegeerd door het Bureau voor Wetenschap. En naast hen staat de Tweede Bouwmeester met twee van zijn assistenten. (pagina 152-153)


Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen