vrijdag 6 oktober 2017

Peter Hinssen

The day after tomorrow : hoe overleven in tijden van radicale innovatie
Lannoo Campus / Van Duuren management 2017, 283 pagina's -  € 29,99

Oorspronkelijke titel: The day after tomorow : how to survive in tims of radical innovation

Wikipedia: Peter Hinssen (1969) en zijn website

Korte beschrijving
Hoe overleven in tijden van radicale innovatie: deze ondertitel typeert het onderwerp van het boek duidelijk. Het boek start met een analyse van de huidige ondernemerswereld vol innovaties en het beschrijven van de impact van de snelheid van die innovaties. Daarna kijkt het naar de technologieën die de toekomst zullen bepalen en de businessmodellen en netwerken die daarvoor belangrijk zijn. Het geheime ingrediënt om te overleven is de cultuur. Het hiërarchisch bedrijfsmodel zal verdwijnen en plaatsmaken voor holacratische samenwerking gebaseerd op vertrouwen. De ingrediënten voor de toekomst, die geen recept vormen, beschrijft het boek in 10 patronen. Het boek geeft een nieuwe en onderbouwde kijk op de toekomst van bedrijven, van onszelf en voor de toekomstige generaties.

Tekst op website uitgever

Onze wereld verandert exponentieel en dat heeft grote gevolgen voor organisaties van 'vandaag'. In dit boek laat Peter Hinssen ons kennismaken met pioniers die erin slaagden zich aan die veranderingen aan te passen en in hun innovatie voorbij vandaag en zelfs morgen te denken. Door zo ver vooruit te durven kijken, stuurden ze volledige industrieën een nieuwe richting uit. The Day After Tomorrow beschrijft de businessmodellen van deze pioniers, de organisatieculturen, het talent, de mentaliteit en de technologieën die nodig zijn om ons succes in de 'Day After Tomorrow' zo groot mogelijk te maken. Dit is een boek dat je kijk op je eigen toekomst, die van je bedrijf en zelfs die van je kleinkinderen zal veranderen.

Fragment uit hoofdstuk 7. Het verhaal van de twee toekomst en
De schaduwzijde van de 'Day after tomorrow': wat je moet onthouden
Politieke bijziendheid is nog veel erger dan bedrijfsbijziendheid, omdat ze een weerslag heeft op de hele planeet. In een wereld die met exponentiële snelheid op ons afstormt, is het waanzin om je te focussen op de dingen die ons vandaag 'dwarszitten'.

Het is waanzin om te wachten tot de automatisering 45% van alle banen oppeuzelt.
Het is onzin om onderwijsmodellen te hanteren die sinds de 19de eeuw niet veranderd zijn.
Het is waanzin om economische voorspellingen te doen aan de hand van superabstracte wiskundige modellen die 100 jaar oud zijn.
Het is waanzin om het probleem van de vergrijzing te proberen op te lossen met een systeem dat uit de 20ste eeuw stamt.
Het is waanzin om belangrijke ethische vragen over automatisering voor ons uit te schuiven.
Het is waanzin om alleen maar toe te kijken hoe de klimaatverwarming het waterpeil van de oceanen zal doen stijgen.
Het is waanzin dat de meeste regeringen - met de feiten waarover we beschikken - niet meer dan vier of zes jaar vooruitkijken.

Eigenlijk: vergeet alles wat ik hierboven geschreven heb. Je hoeft alleen dit te onthouden: begin nu na te denken over de 'Day after Tomorrow' van je bedrijf, je land, je planeet en je dierbaren, en steek de armen uit de mouwen.

O, en doe jezelf een plezier: stem alsjeblieft niet voor politici die op korte termijn denken en populistisch oplossingen aanreiken, want dat zal ons alleen maar opzadelen met een enorme berg 'rotzooi van gisteren', wanneer hun ambtstermijn erop zit.

Jij bent het verschil tussen de wereld zoals die was en de betere plek die hij zal worden. (pagina 239)

Youtube - Peter Hinssen's Day After Tomorrow keynote for 'Deloitte's Data With A View' in The HagueTerug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen