zaterdag 26 mei 2012

Koen Haegens

Neem de tijd : overleven in de to-go maatschappij
Ambo 2012, 209 pagina's - € 17,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Website: Neem de tijd

Wikisage: Koen Haegens (1980)

Korte beschrijving
Het thema van dit boek is de haastmaatschappij. Waarom worstelen mensen met tijdgebrek? Waarom hebben ze het zo druk, zijn ze gejaagd, ondervinden ze stress en hebben zo veel mensen een burn-out? Waarom genieten ze niet meer van het leven? Op die vragen wordt gepoogd een antwoord te geven. Er wordt gewezen op veranderingen in het arbeidsproces: de lopende band, het taylorisme en steeds verdergaande tijdsdisciplinering. In het huidige neoliberalisme hoeven mensen niet meer gedwongen te worden: zij hebben de tijdsdisciplinering geïnternaliseerd. Ze zijn flexibel en mobiel. Bij hen is er geen onderscheid meer tussen vrije tijd en arbeidstijd; er is nu het onderscheid tussen betaalde tijd en andere productietijd. Ook de jeugd heeft steeds minder vrije tijd omdat de ouders die vol plannen met educatieve activiteiten opdat hun kroost geen achterstand oploopt. Ook van ouderen wordt verwacht dat zij langer doorwerken na hun 65ste levensjaar. Vaste banen behoren tot het verleden en of er nog een pensioen zal zijn is onzeker. Door de flexibiliteit ervaren mensen dat ze geen grip meer op hun toekomst hebben. De schrijver pleit voor een 'tijdstrijd', deels door geld in te ruilen voor vrije tijd en deels door te streven naar een meer ontspannen samenleving. Actueel en belangrijk thema.

Beginzinnen uit de Inleiding - Ergens moeten tijddieven aan het werk zijn
Er zijn verhalen die je je leven lang meedraagt. Daar kan stof op komen. Soms lijkt het zelfs een tijdlang alsof je ze bent vergeten. Maar helemaal verdwijnen doen ze niet.
Zo'n verhaal - misschien wel het eerste - was voor mij het sprookje Momo en de tijdspaarders. Daarin beschrijft de Duitse kinderboekenschrijver Michael Ende (1929-1995) een duister slag mensen. 'Het waren heren, die van top tot teen in spinnenkleurig grijs gekleed gingen. Zelfs hun gezichten zagen er asgrauw uit. Ze droegen ronde bolhoeden en rookten askleurige sigaren. Ieder had steeds een loodgrijze aktetas bij zich.' (pagina 9)

Filmpje
Op zondag 18 november 2012 sprak Koen Haegens in de Groene Engel in Oss over de waarde rust en zijn boek Neem de tijd. Hieronder een videoverslag.


Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen