vrijdag 25 mei 2012

Geert Noels

Econoshock : hoe zes economische schokken uw leven fundamenteel zullen veranderen
Houtekiet/Business Contact 2008, 336 pagina's - 3e herziene druk - € 14,95

Wikipedia: Geert Noels (1967)

Korte bespreking
In dit boek - een geactualiseerde herdruk van een uitgave uit 2008 - schetst economiespecialist Geert Noels de problematische situatie van de economie. Na een inleiding over economische schokken en bubbels, bespreekt de auteur de zes schokken die onze economie dooreenschudden: de demografische evolutie, de opkomst van het Oosten, de ICT-revolutie, het einde van de fossiele brandstoffen, het nieuwe kapitalisme en de groene economie. Daarna gaat hij in op de gevolgen. De tekst leest vlot en dat heeft zowel te maken met Noels' schrijfstijl - to the point, helder en wars van al te veel jargon - als met enkele andere uitgekiende ingrepen. Zo laat de weldoordachte lay-out toe om snel te bladeren, zijn de alinea's kort, wordt informatie vaak puntsgewijs weergegeven en zijn er heel wat tabellen en grafieken. Veel aandacht in deze nieuwe editie gaat naar de financiële meltdown van september 2008 en de gevolgen daarvan. Een verrassend dun boek, rekening houdend met de berg thema's die het aansnijdt. Voor wie er oren naar heeft, is Noels' haarscherpe analyse echter zeker een aanrader.

Fragment uit Het Woord vooraf - Economische schokken zijn als aardbevingen
In de economische geschiedenis is er maar zelden sprake van megaschokken. Die wijzigen het hele systeem en laten weinig heel van oude vormen, gevestigde verhoudingen of bestaande systemen. Ze doen een nieuwe economische orde ontstaan, met frisse spelers, nieuwbakken economische machtsverhoudingen en deels nog ongeschreven spelregels.
() Het uitgangspunt van dit boek is dat we ook vandaag zo'n megaschok meemaken. Een beving die we maar één keer in de 250 jaar ervaren. (pagina 12, editie 4e druk december 2008)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen