vrijdag 25 mei 2012

Jos Verveen

Bullsh!t management : terug naar de essentie van organisaties
Academic Service 2011, 166 pagina's - € 24,95

Website Jos Verveen (1968)

Korte bespreking
De auteur, bedrijfskundige, ondernemer en raadslid te Rotterdam, betoogt in deze bundel met twaalf prikkelende hoofdstukken, geschreven in een bij het onderwerp behorende badinerende stijl, dat investeren in management weinig zin heeft. Naar zijn stellige overtuiging moeten organisaties af van managers en adviseurs die aan anderen vertellen wat ze moeten doen. Bedrijven moeten terug naar de essentie van hun bestaan, is zijn remedie: logisch denken en dan doen waarvoor het bedrijf ooit is opgericht. Als grootste bullshit ziet hij de targets en bonussen, een cultuur die haaks staat op werken met hart en ziel voor het bedrijf. De auteur legt honderd jaar na Taylor, de uitvinder van het moderne management, zijn vinger op een pijnlijke plek: de bullshit van een uit de hand gelopen miljardenindustrie. In Nederland zijn circa 15.000 managementboeken te koop waarin auteurs gretig nieuwe managementmodes verkopen: van het Nieuwe Werken tot dienend leiderschap. Als bijlage een quick scan voor het scoren van de organisatie in de categorieën: bloei, knoei of oei en een bullshitwoordenlijst. Heerlijk boek met een stevig tegengeluid en een pakkende titel.

Fragment uit de Inleiding
Dit boek gaat over de onzin van modellen, theorieën, systemen, structuren en termen, eigenlijk alles wat is bedacht om de 'boel' onder controle te houden. Als lezer wordt u met de neus op de feiten gedrukt. Onze maatschappij en de organisaties die daar deel van uitmaken, hebben helemaal geen management nodig.
Management is precies honderd jaar geleden uitgevonden om de productiviteit en winstgevendheid van organisaties te vergroten, maar de praktijk is dat de invoering ervan juist leidt tot een lagere productiviteit. Maar nog veel erger is dat het werken volgens de dagelijks veranderende manegementsprincipes in de weg staat dat uw organisatie doet waar het om draait en mensen dáár aan verbindt. Het geloof in management zit zit echter zo diep dat de pavlovreactie van organisaties die problemen ervaren vaak is: nóg meer management, met alle gevolgen van dien ... (pagina 7)

Filmpje
Op zondag 16 oktober 2011 sprak Jos Verveen in De Linck in Oss over zijn boek in relatie tot het thema Who's in control? Jos Verveen is een zeer vlot spreker; u krijgt een beeld van deze middag in onderstaand verslag. Gemaakt door Jan de Waal.


Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen