vrijdag 25 mei 2012

Daniel Kahneman

Ons feilbare denken
Business Contact 2011, 527 pagina's - € 29,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: Thinking fast and slow (2011)

Wikipedia: Daniel Kahneman (1934)

Korte bespreking
In dit boek wordt een beeld geschetst van de werking van de menselijke geest volgens recente ontwikkelingen in de psychologie. Deel een beschrijft het snelle en het langzame denken; hier genoemd Systeem 1 en Systeem 2. Systeem 1 werkt automatisch en snel, met weinig inspanning en geen gevoel van controle en Systeem 2 is gebaseerd op het bewuste en rationele dat nadenkt over wat te doen en wat te denken. In de volgende delen worden beide denkwijzen gebruikt om aan te tonen waarom statisch denken zo moeilijk is, om te erkennen dat wij onzeker zijn over de wereld waarin wij leven en over het realisme van de veronderstelling dat economisch handelen rationeel is. Tot slot wordt onderscheid gemaakt tussen het ervarende en het terugblikkende zelf die een verschillende kijk op gebeurtenissen uit het verleden blijken te hebben. De ontwikkelde theorie over het menselijk denken wordt door middel van vele praktijkvoorbeelden en resultaten van wetenschappelijk onderzoek gestaafd. Voor een breed publiek geschreven boek dat de lezer mede door allerlei testjes actief bij het onderwerp houdt. Met figuren en afbeeldingen in zwart-wit, een literatuurlijst, eindnoten en register.

Fragment uit hoofdstuk 3 - De luie controleur
Het lijdt inmiddels geen twijfel meer dat zowel zelfbeheersing als cognitieve inspanning een vorm van mentale arbeid is. Diverse psychologische onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat mensen die worden uitgedaagd door zowel een veeleisende cognitieve taak als een bepaalde verleiding die verleiding waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Stel, u wordt gevraag dom gedurende twee minuten een reeks van zeven cijfers te onthouden. het onthouden van die zeven cijfers is uw eerste prioriteit, zo vertelt men u. Terwijl u uw aandacht op de cijferreeks probeert te houden, krijgt u de keuze tussen twee desserts: een verleidelijk stuk chocoladetaart en een verstandige fruitsalade. Terwijl u aan de cijferreeks denkt, is de kans nu groter dat u voor de chocoladetaart kiest. Systeem 1 heeft meer invloed op uw gedrag wanneer Systeem 2 drukbezet is, en is kennelijk ook een zoetekauw.
Mensen die 'cognitief bezet' zijn, zullen ook eerder zelfzuchtige keuzen maken, seksistische taal gebruiken en in sociale situaties oppervlakkige oordelen vellen. (pagina 49)

Youtube - Daniel Kahneman - Two systems of the mind (november 2011)


Youtube - The riddle of experience vs. memory
(TED februari 2010, 20:07)Lees ook: Twee breinen : Daniel Kahneman en Amos Tversky: een vriendschap die ons denken veranderde van Michael Lewis (uit 2018)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen