vrijdag 25 mei 2012

Ap Dijksterhuis

Het slimme onbewuste : denken met gevoel
Bert Bakker 2007, 239 pagina's - € 12,50

Wikipedia: Ap Dijksterhuis (1968)

Korte bespreking
Een voor de leek toegankelijk werk over het (on)bewuste. Dijksterhuis legt vlot uit waarom en hoe het bewuste denken niet zoveel in de melk te brokkelen heeft en dat we besluitvorming beter over kunnen laten aan de rest van ons brein. En zelfs dat we dat ook meestal doen, ook al denken we van niet. Een grappig en eerlijk betoog, geïllustreerd met tal van aansprekende experimenten. Een werk dat men in een paar dagen uit heeft, waarna men meer weet over de werking van de eigen hersenen, over goed wetenschappelijk onderzoek en over zichzelf. Met enkele afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten en een register. De auteur is als hoogleraar Psychologie van het onbewuste verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Fragment uit hoofdstuk 1. Het vallende bewustzijn
Hoe dan ook, ons bewustzijn speelt slechts een rol bij een klein deel van wat wij doen. Maar zelfs in die gevallen dat het bewustzijn een rol speelt, wat doet het dan? Neemt het echt beslissingen, of worden we ons slechts bewust van beslissingen, die we al onbewust genomen hebben? Dit onderscheid is belangrijk, omdat wanneer het bewustzijn beslissingen neemt, ook al is het maar in 1 procent van de gevallen, je nog steeds zou kunnen verdedigen dat het de baas is in ons brein. Een directeur weet ook niet precies wat er allemaal op de werkvloer beslist wordt. Dat hoeft ook niet (pagina 16)

Klik hier voor een artikel uit het Brabants Dagblad waarin Lezer van Stavast Marianna van Vugt zich over dit boek uitspreekt ("Ik ga vaker op m'n intuïtie vertrouwen")

Filmpje
Op maandag 26 september 2011 sprak Ap Dijksterhuis in De Linck op verzoek van de Openbare Bibliotheek Oss over zijn werk, boek Het slimme onbewuste in relatie tot het thema Who's in control?  Een perfecte avond: interessant onderwerp, goede spreker en goed bezocht. Collega Jan de Waal maakte onderstaand videoverslag.


Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen