vrijdag 25 mei 2012

Raoul Heertje


Mark Rutte is lesbisch

Contact 2011, 205 pagina's - € 14,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Raoul Heertje (1963)

Korte bespreking
In een circus heeft iedereen een duidelijke taak: clowns worden geacht grappig te doen, dompteurs doen iets vaags met leeuwen en tijgers en het publiek moet klappen, lachen en 'Ooohhh!' roepen. Dat zijn circuswetten en die gelden daarbuiten ook: systeem Circus, aldus comedian en schrijver Raoul Heertje (1963) in de inleiding. In het dagelijkse leven voert iedereen toneelstukjes op, gelden er in de media ongeschreven regels en worden trucs gebruikt. De auteur onderzoekt hoe de circuswetten gelden in onder meer de voetbalwereld, bij BN'ers en bij de televisie. Ook geeft hij een 'inkijkje' in de manier van doen bij opiniepeilingen. Heertje, die onder meer sprak met Johan Derksen en Kluun, ontrafelt op vlot geschreven wijze, met verbazing, humorisme en relativisme hoe het er eigenlijk werkelijk aan toegaat.

Fragment uit Broodje bapao
Al die zinnetjes maken verhalen. Beelden maken verhalen. De beste verhalen hebben de meeste aanhangers. Over het ontstaan van de wereld doen verschillende verhalen de ronde. De populairste verhalen worden door miljoenen fans geloofd en doorverteld. De Bijbel? Goed verhaal. De oerknal? Ook een goed verhaal. Voor beide theorieën ontbreekt het ultieme bewijs. Het is dus maar net welk verhaal je aannemelijk vindt. Persoonlijk vind ik de oerknal een beter verhaal. Maar als jij de Bijbel (wat sowieso een móóier verhaal is) een beter verhaal vindt dan kan ik me dat heel goed voorstellen. Het marxisme en kapitalisme zijn trouwens ook vrije goeie verhalen. heel veel -ismes zijn goede verhalen. Zelfs fascisme, mits overtuigend verteld, best een goed verhaal. Het enige -isme zonder dat goed verhaal is nudisme. Een dikke naakte vent op een fiets is gewoon smerig, toch? (pagina 56)

Filmverslag
Op zondag 18 december 2011 trad Raoul Heertje aan in de Groene Engel in Oss. De Openbare Bibliotheek had hem voorgesteld die middag commentaar te geven op door ons aangedragen fragmenten uit boeken, films e.d. Zo geschiedde. Een unieke middag. Opvallend was dat Heertje niet in wilde gaan op de 'boodschap' die opgesloten zit in het liedje Ignorance is the enemy van Rodney Crowell. Waarom? Omdat hij dit soort (Americana-achtige gospel-muziek) absoluut niet kan waarderen. Waardoor hij zich onbewust afsloot voor de tekst. Onbedoeld (toch) een illustratie van zijn verhaal. Jammer, want Ignorance is the enemy zou een soort missie-statement voor alle Openbare Bibliotheken kunnen zijn. Tijdens deze middag lieten we hem ook Eli Pariser zien, met 'zijn' Filter bubble. Ook zo'n beeld waar bibliotheken 'iets' mee moeten.Terug naar Overzicht alle titels

1 opmerking:

  1. Een mooi voorbeeld van het contact verliezen met de werkelijkheid veroorzaakt door de media: Argos-TV, Gouda-Bart NIjpels, te zien via uitzendinggemist.nl (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1289954). De uitzending gaat over een overval in een bus in Gouda en laat zien hoe de media ons denken sturen.

    BeantwoordenVerwijderen

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen