Lemniscaat 2011, 330 pagina's - € 29,95
IKON-tv: Lux - grote denkers over de toekomst (4 uitzendingen)
Korte bespreking
Acht grote denkers – als je de inleiding van A. Soetendorp en de nabeschouwing van M. Kalsky meetelt, zijn het er tien – geven in interviewvorm hun visie op de huidige ontwikkelingen. Het zijn denkers uit verschillende wereldreligies; het zijn daarbij bruggenbouwers. Ze spreken over hoop, over de Koran als contextueel boek dat je moet plaatsen in zijn tijd, over moraal, identiteit. Deze denkers hebben met elkaar gemeen dat – hoe verschillend ze ook zijn – ze een tegengeluid geven tegen doemscenario's en uitsluiting. We hebben elkaar gewoon heel erg nodig en kunnen van elkaar leren. Een korte cursus inclusief denken. Het boek is mooi vormgegeven. Het middendeel bestaat uit veel foto's en citaten uit de interviews. Bewerking van de televisieserie Lux met materiaal dat niet werd uitgezonden. Dat is de meerwaarde van het boek. Het boek is ook interessant als je de serie hebt gemist.
Serie van vier afleveringen van het tv-magazine LUX (begin 2010 uitgezonden), een samenwerkingsverband van de IKON en het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Met een bonustrack over de situatie in Nederland. De vier afleveringen gaan respectievelijk over mondialisering, diversiteit, moraal, en verlangen naar verbondenheid. Er komen acht denkers van wereldnaam aan het woord: Susan Neiman, Ian Buruma, Dominique Moïsi, Antjie Krog, Zainab Al-Suwaij, Charles Taylor, Nars Abu Zayd en Jonathan Sacks. De reeks is uitstekend geschikt voor een eerste kennismaking, je zou wel willen dat iedereen hem ziet, hij heeft niet voor niets de Erasmus EuroMedia Award 2010 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de 'meest uitzonderlijke mediaproductie' die Europese waarden op het gebied van samenleving, cultuur/educatie en politiek voor het voetlicht brengt. Maar de beperkte tijd beperkt ook de diepgang. Aanvullende informatie ontbreekt. Die is wel, en zelfs heel uitvoerig, te vinden op de website van LUX, www.luxmagazine.nl. Daar zijn de vier afleveringen trouwens ook integraal te zien.
Fragment uit de Inleiding - Zingen buiten jezelf
We kunnen de wereld waarin we leven moeilijk vatten, laat staan beheersen. Juist daarom benadrukken we volgens de Franse filosoof Dominique Moïsi datgene waarin we verschillen van anderen en laten we ons leiden door emoties. En juist daarom moeten we leren over de emoties van andere culturen. De emotionele grenzen van de wereld zijn daarmee net zo belangrijk geworden als de geografische, betoogt Moïsi. Cultureel en historisch inzicht in de verschillen en overeenkomsten met de ander zijn onontbeerlijk voor een tolerante wereld. (pagina 22).
Terug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen