vrijdag 25 mei 2012

Roos Vonk

Menselijke gebreken voor gevorderden

Scriptum Psychologie 2011, 200 pagina's - € 18,95

Wikipedia: Roos Vonk (1960)

Korte bespreking
De schrijfster is hoogleraar psychologie. In het boek behandelt ze kort en krachtig een groot aantal psychologische misverstanden die mensen over zichzelf hebben. Dit gebeurt op een luchtige manier waarbij de wetenschappelijke toon om de hoek komt kijken door de verwijzing naar onderzoeks-rapporten. Voor de geïnteresseerde lezer is dit in het geheel niet storend. De korte, columnachtige hoofdstukken zijn in de marges voorzien van over-en-weer-verwijzingen. Kennis van de psychologie is niet nodig, interesse in het onderwerp wel. De vele kinderlijke illustraties (montages van tekeningen en kleurenfoto's) zijn enigszins storend. Verzorgde uitgave met kleurrijke lay-out.

Fragment uit het Voorwoord - Een toontje lager
We moeten met z'n allen een toontje lager gaan zingen, vind ik. Dat is ook mooier - dieper, voller - dan al dat prinselijk gesnater.
Het opgeven van illusies over jezelf kan pijnlijk zijn, maar het biedt ook een spectaculaire verruiming van je blik. Daardoor kun je je met veel meer inzicht en gemak bewegen in het sociale verkeer. Dát is het 'gevorderden'-niveau waar de titel van dit boek naar verwijst. (pagina 11)

Filmpje
Op zondag 17 januari 2012 sprak Roos Vonk op verzoek van de Openbare Bibliotheek Oss over haar boeken in relatie tot het thema Who's in control? Van deze bijzonder geslaagde middag maakte collega Jan de Waal onderstaand videoverslag.Klik hier voor een artikel over deze middag: Daar zit je dan: niet altijd in control.

Artikel: Roos Vonk - Op de woelige baren van het leven hebben we een vuurtoren nodig, een oriëntatiepunt. (april 2013)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen