Uitgeverij Pluim 2024, 219 pagina's - € 24,99
Korte bio van Maarten van Heems (1979) en Alex Klusman (1969)
Korte beschrijving
Een eigentijdse gids met tien lessen om succesvol campagne te leren voeren voor maatschappelijke of persoonlijke doelen. 'Het campagnebureau' van Maarten van Heems en Alex Klusman laat zien wat er gebeurt in de machinekamer van winnende en mislukte campagnes. Het boek biedt praktische oefeningen om doelen scherp te stellen, een campagnestrategie te bedenken en media-aandacht te genereren. De auteurs nemen de lezer mee in wat er omgaat in de hoofden van politici, journalisten, activisten en influencers en delen hun eigen campagne-ervaringen. Inzichtelijk, maar ook onderhoudend geschreven. Met enkele zwart-witillustraties. Maarten van Heems en Alex Klusman zijn partners bij campagnebureau BKB. Ze voeren campagnes over gelijke kansen, veteranen, vluchtelingen, wetenschap, de toekomst van de zorg en andere maatschappelijke thema's.
Tekst op website uitgever
Dit boek is een gids voor wie mensen wil mobiliseren voor een doel, oftewel succesvol campagne voeren. Of je de beste influencer van Nederland wil worden of tot de gemeenteraad van je dorp wil doordringen, hier vind je tien lessen om dat te bereiken. Wat moet er gebeuren om je doel scherp te stellen en wie moet je daarvoor bereiken? Hoe doe je onderzoek en stel je een strategie op? Het campagnebureau voorziet je van praktische oefeningen en beeldende anekdotes. Van het schrijven van een sterke slogan en boodschap tot hoe je daarmee aan tafel komt in een talkshow. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe op redacties? Wat gaat er om in de hoofden van journalisten, activisten en influencers? Dit boek laat je inzien wat er gebeurt in de machinekamer van winnende en juist hopeloos mislukte campagnes. De afgelopen 25 jaar werkte het campagnebureau BKB aan meer dan duizend kleine en grote campagnes die iets in beweging moesten zetten in de Nederlandse samenleving. Van de vluchtelingenproblematiek tot gelijke kansen in het onderwijs, van duurzaam beleggen tot wetenschapsprogramma’s op Lowlands en Zwarte Cross. In opdracht, maar zeker ook op eigen initiatief.
Fragment uit hoofdstuk 7. Welke kop staat er straks in de krant?
Je moet opvallen
In Nederland hebben we godzijdank persvrijheid. Niemand kan radio- en televisieprogramma's of kranten- en tijdschrijftredacties voorschrijven waar ze wel of geen aandacht aan mogen besteden. Los van de grote waarde die dit heeft voor onze maatschappij, heeft het ook twee concrete voordelen voor wie campagne wil voeren. Allereerst geeft aandacht in een programma of in een artikel meer gewicht aan de boodschap, want in zekere zin zijn journalisten een programmamakers curatoren van de nieuwsstroom. Ze brengen wat belangrijk is en zo weegt het grootste deel van het algemeen publiek dat ook. Daardoor kan media-aandacht het succes van je campagne echt naar een hoger niveau tillen. Het kan ervoor zorgen dat je campagne dat 'vliegen'. Want vaak werkt het toch zo dat de mensen die aan de knoppen zitten met een schuin oog kijken naar wat er in het land speelt. Een tweede voordeel is dat iedereen met welke campagneboodschap dan ook het verleidingsspel kan spelen met journalisten en programmamakers. Maar wat zijn de regels van het spel?
Om te beginnen: opvallen. Daarom kwamen we in de voorgaande hoofdstukken ook zo vaak terug op het belang van onderscheidend vermogen. Journalisten en redacteuren zijn continu op zoek naar verhalen die nog niet verteld zijn en feiten die nog niet bekend zijn en naar de zogenoemde 'haakjes' waaraan ze hun artikel of item kunnen ophangen. Dus die moet jij ze leveren als je hun aandacht wilt. Het kan zijn dat jouw campagneonderwerp en - boodschap zo vernieuwend zijn dat het simpelweg bekendmaken ervan al de interesse van de media wekt. Maar in 99 procent van de gevallen komt het aan op jouw creativiteit om journalisten ervan te overtuigen dat het echt om iets nieuws en nieuwswaardigs gaat.
Bekijk allereerst wat je in huis hebt. Is het gezicht van jouw campagne - of misschien heb je wel meer ambassadeurs - echt een verrassende keuze bij dit onderwerp? Denk aan het voorbeeld van oud-voetballer John de Wolf die zich namens minister Asscher ging inzetten voor de positie van ouderen op de arbeidsmarkt. Die keuze alleen was al nieuwswaardig, nog voor de campagne goed en wel begonnen was. Daarnaast kan het zijn dat je campagne draait om een situatie die op zich niet volledig onbekend is, maar die nog niet is doorgedrongen tot het bredere publiek. Ook dat kan deel zijn van je pitch. En misschien ben je in je onderzoek wel gestuit op onbekende feiten en inzichten rond je campagneonderwerp. (pagina 141-142)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen