vrijdag 11 april 2014

Alan Weisman 2

Aftellen : onze laatste kans op een toekomst op aarde
Atlas Contact 2014, 496 pagina's - € 34,99

Oorspronkelijke titel: Countdown : our last best hope for a future on Earth?

Wikipedia: Alan Weisman (1947)

Korte beschrijving
In zijn vorige boek 'De wereld zonder ons'* schetste de auteur een gedachte-experiment over wat er zou gebeuren als alle mensen opeens van de aarde zouden verdwijnen. In dit boek beschrijft de auteur een ander experiment maar met exact hetzelfde onderwerp: hoe kunnen we een wereld mèt ons scheppen? De schrijver nodigt ons uit tot nadenken over het vinden van de antwoorden op de 'belangrijkste vier vragen ter wereld'. De vragen hebben alle betrekking op bevolkingsvraagstukken en gaan over de opnamecapaciteit van onze planeet, ecosystemen en de mogelijkheid van een bloeiende economie die niet afhankelijk is van aanhoudende bevolkingsgroei. Als we aan het eind van het boek denken dat we de antwoorden op de vier vragen op het spoor zijn, dan 'ben ik er redelijk zeker van dat u zelf wel kunt bedenken wat ons te doen staat', aldus de auteur. Een ontnuchterend boek, maar ook informatief, verhelderend en zelfs hoopvol. Bevat een uitgebreide literatuurlijst.

Tekst op website uitgever
De wereld kan het best zonder de mens af. Geen probleem zelfs, de natuur gaat wel door, en menselijke sporen zullen op den duur uitgewist worden. Maar voor de mens klinkt dat helemaal niet zo geruststellend. Iin Aftellen laat Alan Weisman zien hoe we dit scenario kunnen voorkomen. Dat kan, al moeten we dan wel iets doen. Op dit ogenblik komen er elke drie dagen evenveel nieuwe aardbewoners bij als Amsterdam inwoners heeft. En daar is de aarde op den duur niet tegen opgewassen. Weisman gaat op reis langs plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar wonen om te zien hoe dat gaat, en of dat gaat. Hoeveel mensen kan de aarde aan? En wat kunnen we doen om daar uit te komen? Aftellen is een ontnuchterend, verhelderend en ook hoopvol boek.

Fragment uit het Nawoord van de auteur
Ik wil niemand ruimen die nu in leven is. Ik wens ieder mens op deze wereld een lang en gezond leven toe. Maar óf we nemen nu zelf het heft in handen, en dringen op humane wijze ons aantal terug door minder nieuwe leden van het menselijk ras aan te nemen, of de natuur stuurt ons op eigen initiatief wel een stapel ontslagbrieven. Als je de survival of the fittest te zien krijgt in een natuurdocumentaire is het heel vermakelijk, maar als het je eigen species overkomt is zoiets niet fijn. (pagina 417)

Lees ook zijn: De wereld zonder ons (2007)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen