dinsdag 22 april 2014

Jan Bransen

Laat je niets wijsmaken : over de macht van experts en de kracht van gezond verstand
Klement 2013, 252 pagina's - € 19,90

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Website Jan Bransen (1958)

Socrates beker
Op vrijdag 18 april 2014 kreeg  Jan Bransen voor dit boek in de Beurs van Berlage tijdens De Nacht van de Filosofie de Socratesbeker, voor het beste filosofieboek van 2014. Klik hier voor een kort filmportret van Jan Bransen.

Korte beschrijving
Jan Bransen is hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen in Nijmegen. Centraal in zijn belangstelling staat het vermogen van ons mensen om na te denken over onszelf en onze wereld. Dat vermogen is verankerd in de praktijk van ons dagelijks leven, maar het kan ook geobjectiveerd worden tot het technisch gereedschap van de wetenschap. In dit boek laat Bransen zien hoezeer ons groeiend vertrouwen op die wetenschap ten koste gaat van ons gezonde verstand. En hij doet dat met een zeldzame combinatie van analytisch-wijsgerige precisie, simpele voorbeelden en een groot verteltalent. Een laagdrempelig boek voor hoogopgeleide lezers. Met enkele voetnoten en een verwijzing naar literatuur.

Fragment uit de Inleiding - Wat woorden met mensen doen
Punt één. Als je tegenwoordig vastloopt in een bepaald scenario, heb je gebrek aan expertise en wend je je in principe tot een deskundige, of, in geanonimiseerde vorm, tot de wetenschap. Als je je verwonderd afvraagt waarom je nu zoiets onaardigs tegen jouw vriendin zegt, kun je bij de psycholoog terecht. Het zal wel iets met jaloezie te maken hebben, met stress, met je hormoonhuishouding, met een onvoldoende gezonde hechting, en misschien ook nog wel met een tijdelijke dip in je zelfvertrouwen als gevolg van de fase waarin jouw adolescentenbrein zich bevindt. Omdat je je tegenwoordig onmiddellijk tot de wetenschap wendt, omdat het ook allemaal zo ingewikkeld is, heb je zelf geen onderzoekende houding meer nodig. Jouw voorportaal is slechts de wachtkamer van de wetenschap. Als je vastloopt, schiet je onmiddellijk in de informatiegebrek-subroutine. Je weet bij voorbaat dat het om ontbrekende informatie gaat, namelijk om het ontbreken van wetenschappelijke kennis. En je weet bij voorbaat waar je de antwoorden halen moet: bij de wetenschap. pagina 27)



Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen