vrijdag 9 september 2016

Stefan van der Stigchel

Zo werkt aandacht : opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding
Maven 2016, 224 pagina's - € 18,50

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Internet: Stefan van der Stigchel (1980) en het AttentionLab

Korte beschrijving
In dit populair-wetenschappelijke boek laat cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Anders gezegd: de auteur behandelt alle facetten van 'aandacht'. Hij beschrijft onder meer de verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen. Interessant is te zien hoe reclamemakers die technieken inzetten in ons voor- én nadeel. Het boek geeft op heldere wijze inzicht in de werking van het menselijk brein én hoe je de aandacht van anderen kunt beïnvloeden. En dat gebeurt ons dus vaker dan we ons realiseren! Eenvoudige uitvoering zonder opsmuk, geen kleurendruk, vrijwel geen illustraties, onopvallende typografie/lay-out. Door de vakbroeders goed ontvangen boek, onderhoudend en diepgravend tegelijk, vol aansprekende praktijkvoorbeelden. Vlot geschreven, ook voor de leek goed te begrijpen. Voor velen vermoedelijk een eye-opener, goed voor een redelijke lezerskring.

Korte tekst op website uitgever
Zo werkt aandacht
Opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding

Advertenties, verkeerslichten, banners, etalages en pushberichten: de strijd om onze aandacht wordt steeds heftiger. Soms staat er weinig op het spel, soms is het een zaak van leven of dood. Maar hoe werkt aandacht eigenlijk? Waarom vallen sommige dingen meteen op en andere helemaal niet?

Cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel, laat zien hoe we informatie verwerken, waarom we zoveel meer zien dan we denken en welke gevolgen dat heeft voor ons dagelijks leven. Hij beschrijft verschillende technieken waarmee je aandacht kunt sturen en waarmee aandachtsarchitecten (zoals reclamemakers, ontwerpers van vliegvelden en websitebouwers) die inzetten in ons voor- én nadeel.

Zo werkt aandacht is een must-read voor iedereen die wil weten hoe je kijkt, zoekt, én hoe je de aandacht van anderen kunt beïnvloeden. Het geeft inzicht in de werking van het brein en opent je de ogen voor een belangrijk aspect van ons bestaan: aandacht bepaalt immers wat je van de wereld om je heen meekrijgt.

Fragment uit het Nawoord
Over veel van de zaken in dit boek is dan misschien consensus, maar zeker niet over alles. Toen ik besloot een boek te schrijven voor een breder publiek dan alleen wetenschappers, wilde ik geen nauwkeurige weergave geven van de staat van het wetenschappelijk debat, maar uitleggen wat kennis over aandacht ons kan vertellen over ons dagelijks leven. Niet elke uitspraak zal me dan ook in dank worden afgenomen door mijn vakgenoten, maar ik hoop wel de lezer enthousiast te hebben gemaakt over de vragen waar we ons mee bezighouden en de schoonheid van slimme experimenten. Want dat is uiteindelijk het mooiste aan mijn vak: experimenten verzinnen om een gedeelte van ons gedrag beter te begrijpen. Studies bij patiënten met hersenschade zijn hier een prachtige aanvulling op; ze zorgen ervoor dat we kunnen begrijpen wat er mis gaat als het systeem is beschadigd.
  Het is je misschien opgevallen dat veel van de studies in dit boek uit Nederland komen. Dat is geen toeval. (pagina 195)

Youtube - Aandachtsexpert Stefan van der Stigchel legt uit hoe je kunt opvallen (2:14) (334 views op 8-9-2016)


Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen