maandag 11 september 2017

Ray Bradbury

Fahrenheit 451
Lebowski 2017, 192 pagina's - € 19,-95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: Fahrenheit 451 (1953)

Wikipedia: Ray Bradbury (1920-2012) Fahrenheit 451  

Korte beschrijving
Deze SF-klassieker laat een toekomst zien waarin massamedia het gedrukte woord heeft verdrongen. Montag’s suïcidale vrouw Mildred is een fervente aanhangster van massamedia. Boeken worden beschouwd vol tegenstrijdige ideeën te zitten die de mens ongelukkig maken. Daarom rukken de brandweermannen in deze toekomst uit om boeken te verbranden met kerosine, en indien de eigenaar er geen afstand van wil gaan doen, ook hij of zij. Guy Montag is zo'n brandweerman, maar na een ontmoeting met de vrijdenkende zestienjarige Clarisse gaat hij twijfelen over zijn taak en de maatschappij. Het boek verbranden is niet opgedrongen vanuit een autocratische leiding, maar historisch zo gegroeid vanuit alle bevolkingslagen. Als Montag steeds meer boeken gaat redden van de vlammen en zich door de inhoud laat beïnvloeden, valt hij op bij zijn baas, commandant Beatty, die hem steeds meer verdenkt. Hoewel in 1953 geschreven is dit boek nog steeds actueel. Het laat zien dat onafhankelijk en kritisch denken een groot goed is. Staat, net als ‘1984’ van George Orwell, anno 2017 opnieuw in de belangstelling. Nieuwe vertaling door Evi Hoste.

Tekst op website uitgever
De nabije toekomst. Televisie heeft het boek verdrongen en zelf nadenken is uit den boze. Guy Montag is brandweerman; maar in plaats dat hij branden blust, moet hij ze aansteken. Zo vernietigt hij het meest illegale bezit dat je kunt hebben: boeken. De gewetensvraag van een tienermeisje en de zelfmoordpoging van zijn vrouw brengen Montags overtuiging aan het wankelen: hij begint boeken te verstoppen. Wanneer hij ontmaskerd wordt moet hij vluchten voor zijn leven.

Fragment uit een recensie in de NRC (8 september 2017)Literatuur, dat voelde Bradbury goed aan, is een soort tovertruc. Een schrijver neemt woorden die al voor hem bestonden en nog na hem zullen voortbestaan en animeert ze met zijn wezen. Nu bestaat hij buiten zichzelf - hij heeft de dood een loer gedraaid en infecteert, zelfs na zijn eigen afscheid, lezers met zijn onstoffelijke, parasitaire zelf. Wij lezers hebben langs deze weg vele vaders en moeders, ja, we délen vele vaders en moeders, en ze zijn door onzichtbare strengen aan elkaar verbonden, een hive mind die pas zal sterven wanneer de kunst tot niemand meer spreekt.
  En kijk, Ray Bradbury is dood. En kijk, Ray Bradbury leeft.


Fragment uit Eeen - De haard en de salamander
Montag kon liplezen wat Mildred in het deurgat zei. Hij probeerde niet naar haar mond te kijken, want dan zou Beatty zich misschien omdraaien en ook lezen wat daar te zien was.
  'Gekleurde mensen houden niet van Sambo, het kleine zwarte jongetje. Verbrand het. Witte mensen voelen zich niet prettig bij De hut van oom Tom. Verbranden. Heeft iemand een boek geschreven over tabak en longkanker? Huilen de rokers? Verbrand het boek. Sereniteit, Montag. Vrede, Montag. Ontwapen het slagveld. Of beter nog, in de verbrandingsoven ermee. Zijn begrafenissen droevig en paganistisch? Schaf die ook af. Vijf minuten nadat iemand dood is, is hij op weg naar de Grote Schoorsteen, de verbrandingsovens worden door het hele land bediend door helikopters. Tien minuten na zijn dood is een man een zwart stofdeeltje. Laten we niet over individuen kibbelen met in memoriams. Vergeet hen. Verbrand allen, verbrand alles. Vuur is helder en vuur is schoon.'
  Achter Mildred stierf het vuurwerk weg in de zitkamer. Tegelijkertijd was ze gestopt met praten, ene wonderlijk toeval. Montag hield zijn adem in.
  'Er woonde een meisje hiernaast.' zei hij, langzaam. 'Ze is verdwenen nu, dood, denk ik. Ik kan me haar gezicht zelfs niet meer herinneren. Mara ze was anders. Hoe - verklaar je haar? (pagina 73-74)


Andere dystopische romans? Klik hier

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen