HarperCollins 2020, 255 pagina's - € 20,--
Oorspronkelijke titel: The Future Earth (2020)
Wikipedia: Eric Holthaus (1981)
Korte beschrijving
Dit boek beschrijft de ernst van de klimaatcrisis en pleit voor een radicale verandering van de maatschappij. Niet individueel, maar samen moeten we de strijd aangaan. Door te praten over het klimaat voeren we de druk op de maatschappij en de politiek op om radicaal in actie te komen. Maar de grootste verandering moet komen van onze verbeelding. De Amerikaanse schrijver, journalist en klimaatwetenschapper noemt het boek ‘zijn liefdesbrief aan de wereld’. Aardig is dat hij de CO2-neutrale totstandkoming van het boek beschrijft. Hij reist niet, maar quote bewoners van ver weg. Zoals de tiener Selina van de Marshalleilanden. De hoopvolle kijk uit de ondertitel komt spaarzaam aan bod. Het boek ademt een pessimistische kijk op de huidige wereld én van een optimistische visie qua wil. Weinig onderscheidend van andere boeken over de klimaatcrisis. Geschikt voor zij die op zoek zijn naar een nieuw sociaal contract. Met noten..
Tekst op website uitgever
Een positieve kijk op wat mogelijk is in het tijdperk van de opwarming van de aarde
Klimaatwetenschapper en -journalist Eric Holthaus (door Rolling Stone 'The Rebel Nerd of Meteorology' genoemd) biedt een nieuwe en hoopvolle visie op onze toekomst. Hij laat ons zien hoe we de korte- en langetermijneffecten van klimaatverandering de komende drie decennia kunnen omkeren. De basis van klimaatwetenschap is namelijk eenvoudig: klimaatverandering wordt volledig door de mens veroorzaakt. En als wij het probleemveroorzaken, kunnen wij het dus ook oplossen.
Dit boek is voor iedereen die zich overweldigd voelt door de huidige toestand van onze wereld. De toekomstige aarde moedigt ons aan om een nauwere relatie met de aarde aan te gaan en de effecten van klimaatverandering om te keren, als commitment aan onszelf en de generaties na ons.
Fragment uit 2020-2030 Rampzalig succes
In de weken voor de klimaattop in Parijs werd de wereld opgeschrikt door een foto van een Syrisch jongetje, verdronken op een strand in Turkije na een wanhoopspoging van zijn familie om aan een afschuwelijke oorlog te ontsnappen. Opeens kwam die ramp heel dichtbij voor de mensen die tot dan toe weinig aandacht hadden voor wat is uitgegroeid tot de grootste gedwongen volksverhuizing sinds de Tweede Wereldoorlog.
Inmiddels is gebleken dat de crisis in Syrië deels veroorzaakt is door de nasleep en de verkeerde aanpak van een van de ergste droogtes in eeuwen. Die hield weer verband met de verschuivende neerslagpatronen door de warmer wordende planeet. Na de eerste schrik omdat de vluchtelingencrisis ineens een menselijk gezicht kreeg, maakte de foto duidelijk dat niet alleen de stijgende zeespiegel, maar ook het verlies van landbouwgebieden bepalend is in een wereld waar snel veranderende weersomstandigheden verstrekkende gevolgen beginnen te krijgen.
Het Pentagon heeft gewaarschuwd dat verschuivende droogtepatronen, hittegolven en smeltend ijs een van de grootste bedreigingen vormen voor de veiligheid van de planeet. In sommige delen van de wereld, zoals Syrië, is dit een van de aanleidingen geweest voor brute oorlogen waardoor mensen zich gedwongen zagen hun vertrouwde omgeving te verlaten. Het conflict in Syrië heeft een groot deel van de huidige massamigratie veroorzaakt, maar is ook een voorbode van iets veel ergers. Als er niets verandert, zullen volgens de VN halverwege de eenentwintigste eeuw naar schatting meer dan 250 miljoen mensen in de hele wereld zich gedwongen zien om te vertrekken uit ecologisch kwetsbare gebieden. (pagina 97-98)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen