donderdag 8 februari 2024

Maarten Sukel

De AI-revolutie : hoe kunstmatige intelligentie de maatschappij gaat veranderen (en daar nu al mee bezig is)
Balans 2024, 185 pagina's  € 20,--

Korte bio van Maarten Sukel (19?)

Korte beschrijving
Een actuele analyse van de opkomst, ontwikkeling en impact van kunstmatige intelligentie (AI). Met de komst van de schijnbaar alwetende app ChatGPT is kunstmatige intelligentie voor iedereen onontkoombaar geworden, en techbedrijven beconcurreren elkaar om zo snel mogelijk nog slimmere vormen op de markt te brengen. Maar wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? En wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze roepen? In dit boek beschrijft deskundige Maarten Sukel de werking van kunstmatige intelligentie en schetst een beeld van hoe de nieuwe technologie de samenleving op verschillende terreinen verandert, zowel in positieve als negatieve zin. Helder en toegankelijk geschreven, met ruimte voor persoonlijke bespiegelingen. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Maarten Sukel (1993) werkte de afgelopen tien jaar aan veel vormen van kunstmatige intelligentie voor zowel de overheid als het bedrijfsleven. Daarnaast schrijft hij momenteel zijn proefschrift over AI voor de Universiteit van Amsterdam.

Tekst op website uitgever
Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is kunstmatige intelligentie voor iedereen onontkoombaar geworden. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal sluipt 'AI' het leven binnen. En techbedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog slimmere vormen op de markt te brengen. Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Hoe werkt ze? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? Is ze nog wel te stoppen? In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft deskundige Maarten Sukel hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypen versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als vergrijzing, dreigende voedseltekorten en de klimaatcrisis. Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw. Een onmisbare gids voor wie wil weten wat er nu werkelijk aan zit te komen.

Fragment uit 14. De toekomst
De AI-revolutie is vergelijkbaar met de Industriële Revolutie die in de negentiende eeuw de hele wereld veranderde. Net zozeer transformeert de opkomst van AI gestaag de manier waarop we in de 21ste eeuw werken, leren, communiceren, oorlog voeren en zelfs onze creativiteit uiten. Het tempo en de impact van deze veranderingen zijn ongekend en geven blijk van een nieuw tijdperk van technologische vooruitgang die ons in de komende jaren zal blijven beïnvloeden.
  De Industriële Revolutie ging gepaard met perioden van chaos en onzekerheid, en zoals we zagen zal ook de AI-revolutie haar uitdagingen met zich meebrengen. Snelle veranderingen kunnen onvoorspelbare gevolgen hebben. Algoritmen slagen met verve in het verkopen van producten en meningen, maar als bijwerking staan democratieën onder druk. Hoewel met zoekmachines alle informatie bereikbaar is, zet het algoritme de gebruiker eerder aan tot consumptie dan dat het ons goed informeert.
  Aangejaagd door het streven naar macht en geopolitieke invloed, dendert de AI-revolutie voort. Zolang techbedrijven het geld en motivatie hebben om de beste onderzoekers en techneuten in te huren, blijft de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie snel gaan en wordt ze vooral ingezet voor het maken van winst. Om de koers te veranderen en de nieuwe mogelijkheden in te zetten voor andere idealen, zijn snel grote inspanning nodig.
  Er zijn vele vormen van kunstmatige intelligentie en die bieden tal van mogelijkheden voor een betere toekomst. Ze kunnen helpen bij het oplossen van grote problemen, zoals de vergrijzing en de gezondheidszorg, klimaatverandering, ongelijkheid en voedseltekorten. Ze kunnen de productiviteit van economieën en dus de welvaart verhogen, en zelfs kwesties als racisme en discriminatie helpen tegengaan. Dan moeten ze echter wel op de juiste manier worden ingezet en zal men bewust moeten investeren in het voorkomen van haar negatieve kanten. (pagina 177-178)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen