maandag 30 juli 2012

Andrew Keen

De digitale afgrond : hoe de huidige sociale online revolutie ons eenzamer en hulpelozer maakt

Meulenhoff 2012, 288 pagina's - € 19,95

Oorspronkelijke titel: Digital vertigo : how today's online social revolution is dividing, diminishing and desorienting us (2012)

Wikipedia: Andrew Keen (1960)

Korte beschrijving
De Engelse wetenschapper Andrew Keen opende in 2008 de ogen van velen met zijn tirade tegen Web 2.0 in zijn geruchtmakende boek 'De a-cultuur'*. Opnieuw heeft Keen met dit vervolg stilistisch fantastisch werk afgeleverd. Alleen is de boodschap inmiddels 'oude koek'. Zijn kritiek op Facebook is ondertussen al door vele anderen geuit, vaak beter gefundeerd en met meer diepgang. Keens boek is een felle aanklacht tegen de vermeende zegeningen van het internet. Zijn boodschap is bekend. Zie de ondertitel: 'hoe de huidige sociale online revolutie ons eenzamer en hulpelozer maakt'. Keen relativeert de voordelen en benadrukt juist de nadelen van het huidige internet - in het bijzonder de social media - en de bedreigingen daarvan voor onze samenleving en cultuur. Al met al een stortvloed van feiten, meningen en voorbeelden. Eloquent, polemisch, geestig. Zeer leesbaar, maar af en toe wel wat veel van het goede. Sobere uitvoering in traditionele lay-out, zonder illustraties. Met eindnoten en register.

Lees ook zijn boek uit 2008: De (a)-cultuur : hoe internet de beschaving ondermijnt

Tekst website uitgever
Een felle aanklacht tegen de vermeende zegeningen van het internet: onwetendheid, egoïsme, slechte smaak en de heerschappij van het gepeupel. De deskundige journalist wordt vervangen door de blogger, de vakliteratuur door de door amateurs gevulde Wikipedia, de reclame en de leugen regeren op YouTube, het illegaal downloaden van muziek wordt niet eens meer gezien als diefstal, en de verslaving aan gokken en porno neemt schrikbarende vormen aan. Om van de internetverslaving niet te spreken. Een stortvloed van feiten, meningen en voorbeelden, uitermate leesbaar, zij het af en toe wel wat veel van het goede. Het voorlaatste hoofdstuk is getiteld 'Oplossingen', maar dat heeft helaas weinig te bieden.

Fragment uit Conclusie: de vrouw in het blauw
Maar vooral in een wereld waarin veel mensen zijn vergeten wat het betekent om mens te zijn. 'Maar nu ben ik bang dat ik nostalgisch word,' schrijft romanschrijver Zadie Smith, die met Jonathan Franzen en Gary Shteyngart tot de meest welbespraakte critici van sociale media behoort. 'Ik droom van een web voor een persoon die niet meer bestaat. iemand die op zichzelf is, iemand die voor de rest van de wereld, en ook voor zichzelf, een mysterie is. De mens als mysterie: het idee van wat een persoon is, is aan het veranderen.' Smith, Franzen, Shteyngart en andere critici van dit steeds transparanter wordende sociale tijdperk betreuren het verlies van mensen die op zichzelf zijn en het verdwijnen van geheimen en mysteriën, ze betreuren het dat leuk vinden de plaats van liefde heeft ingenomen en dat het utilitarisme van Bentham het gewonnen heeft van de individuele vrijheid van Mill, maar vooral betreuren ze het dat we collectief aan het vergeten zijn wat het betekent mens te zijn. Het is een supertriest waargebeurd liefdesverhaal waarin we als mensheid vergeten wie we zijn. (pagina 225-226)

TED - Digital vertigo (Boedapest, oktober 2011) (18:31) (4.385 views op 5/11-2012)




Klik hier voor een artikel over dit boek - Newspeak : sociaal lezen

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen