De Wereld 2011, 768 pagina's - € 17,95
Oorspronkelijke titel: The singularity is near : when humans transcend (2005)
Wikipedia: Ray Kurzweil (1948)
Korte beschrijving
Raymond Kurzweil is een gepassioneerd uitvinder, ondernemer en toekomstverkenner. In die laatste hoedanigheid is hij een transhumanist, iemand die van mening is dat de mens zichzelf in de naaste toekomst zal overstijgen. Centraal staat daarbij in zijn visie het begrip 'technologische singulariteit': de combinatie van razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van computerkracht, genetische manipulatie, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie zal naar zijn mening al binnen vijftig jaar tot een snelle en radicale omslag leiden in de ontwikkeling van de menselijke soort. Voortbouwend op een aantal eerdere publicaties stort Kurzweil zeshonderd bladzijden feiten en visies en verwachtingen uit over de lezer, gevolgd door tweehonderd bladzijden verwijzingen en registers. Fascinerende lectuur, al is niet altijd even duidelijk waar de grenzen liggen tussen feiten, visies en verwachtingen. Gelukkig gaat de schrijver aan het eind van zijn boek uitvoerig in op feitelijke en mogelijke kritiek vanuit het veld.
Fragment uit de Proloog - De kracht van ideeën
Op mijn achtste ontdekte ik de serie boeken over Tom Swift Jr. Het plot van alle 33 boeken (waarvan er in 1956 slechts negen gepubliceerd waren) is altijd hetzelfde: Tom bevindt zich in een hachelijke situatie, waarbij zijn lot en dat van zijn vrienden - en vaak ook het lot van de rest van de mensheid - op het spel stonden. Tom trekt zich terug in zijn laboratorium in de kelder terug en denkt na over hoe hij het probleem moet oplossen. Dat is het dramatische hoogtepunt in elk boek van de serie: welk ingenieus idee bedenkt hij deze keer? De moraal van het verhaal is simpel: het juiste idee heeft de kracht om een enorm probleem op te lossen.
Tot op de dag van vandaag blijf ik overtuigd van deze filosofie: wat het probleem ook is - zakelijk, relationeel, problemen met gezondheid, maar ook de grote wetenschappelijke, sociale en culturele uitdagingen van onze eeuw - er is altijd een idee dat het probleem kan oplossen. En we kunnen dat idee ook vinden. En als we het gevonden hebben, dan moeten we het implementeren. Mijn leven is gevormd naar deze imperatief. De kracht van een idee - is zelf een idee. (pagina 23-24)
TED - Ray Kurzweil on how technology will transform us (februari 2005, 23:00 - 945.327 views)
Terug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen