vrijdag 27 juli 2012

Gunter PauliBlauwe economie : versie 2.0 : 200 projecten geïmplementeerd, 4 miljard euro geïnvesteerd, 3 miljoen banen gecreëerd

Nieuw Amsterdam 2017, 336 pagina's - € 24,95

Oorspronkelijke titel: The Blue economy (2012)

Wikipedia: Gunter Pauli (1956)

Korte beschrijving
Hoe 'groen' we ook proberen te produceren en consumeren, we leven boven onze stand en dat moet en kan anders. De auteur van deze internationale bestseller legt uit hoe we kunnen overgaan tot een nieuwe manier van duurzaam produceren en consumeren en laat in vele praktijkvoorbeelden van over de hele wereld zien wat er al kan en gebeurt. Kerngedachte van de 'blauwe economie' is het toepassen van de werking van ecosystemen op economische systemen. Het doorvoeren van de blauwe economie levert stabiliteit en zekerheid voor menselijke en andere levende systemen op waardoor hun toekomst veilig gesteld wordt. De auteur is lid van de nog steeds actieve Club van Rome. Deze organisatie was zo onder de indruk van het innovatieve denken van de auteur dat het boek de status 'rapport aan de Club van Rome' verkreeg. De beschreven innovaties op basis van kennis van ecologische systemen zijn indrukwekkend door de voordelen boven bestaande werkwijzen, maar ook door de banengroei die toepassing ervan kan opleveren. Een pittig, maar hoopvol boek dat veel lezers kan en zou moeten inspireren. Met enkele schema's, twee bijlagen, verwijzingen naar literatuur en websites en een register.

Interview in Ode: Blauw is het nieuwe groen (jan/feb 2012)


Fragment uit hoofdstuk 1 - Tijdloze hulpbronnen voor de uitdagingen van onze tijd
Dit boek gaat over het komen tot een nieuw bewustzijn, dat blauwe economie helemaal niet zo moeilijk is, als we maar bereid zijn oude gewoonten op te geven en klaar zijn om nieuwe aan te nemen. Het is een roep om wakker te worden voor degenen onder ons die vinden dat deze kansen gewoon te uniek zijn om te laten liggen. De kansen die voor ons liggen maken een verschil uit - nu. Het moet nu gebeuren. Diepe ecologie, permacultuur en duurzaamheid zijn begrippen die de eerste zaadjes van het groene denken hebben geplant. Deze ideeën leerden ons te beseffen dat we duurzame grondstoffen in onze gebouwen en producten moeten gebruiken. Hoewel we inmiddels beginnen te begrijpen hoe belangrijk duurzame processen zijn, weten nog maar weinigen hoe we ze ook economisch levensvatbaar kunnen maken. Als we de virtuositeit, het efficiënte gebruik en de eenvoud van de natuur beter gaan begrijpen, kunnen we de functionaliteit die in de logica van ecosystemen is ingebed nabootsen en succesvoller worden dan de huidige sterk geglobaliseerde industrie. (pagina 31)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen